18. juni 2021
Odsherred Byråd har 25 medlemmer, og det er partierne generelt godt tilfredse med. Foto: Marianne Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Odsherred Byråd har 25 medlemmer, og det er partierne generelt godt tilfredse med. Foto: Marianne Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertal vil bevare 25 sæder i byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Flertal vil bevare 25 sæder i byrådet
Odsherred - 07. maj 2021 kl. 12:00
Af Torben Andersen

Der er 25 pladser i Odsherred Byråd, men hvis antallet blev reduceret til 19, som er minimumstallet i henhold til kommunens størrelse, så ville man kunne spare 578.268 kr. i faste vederlag til de folkevalgte. Besparelserne ville være 385.512 kr. og 192.756 kr. ved henholdsvis 21 og 23 medlemmer.

Det fremgår af et oplæg, som byrådets partier har fået. Borgmester Thomas Adelskov (S) har inviteret dem til forhandling den 18. maj om de formelle rammer for byrådsarbejdet i valgperioden 2022-2026.

- Jeg synes personligt, der bør være en accept af, at demokrati koster penge, og at det er vigtigt, at alle borgere føler sig repræsenteret i og af byrådet. Om der er 23 eller 25 medlemmer af byrådet, er i den forbindelse måske ikke så afgørende, men nu er tallene ude, så vi kan få en åben debat, siger borgmesteren.

Partierne har da heller ikke lyst til at skære ned på antallet af byrådsmedlemmer. Kun Liberal Alliance, som i dag ikke er repræsenteret i byrådet, ønsker færre hoveder i byrådssalen i Højby.

- Liberal Alliance ønsker antallet af byrådsmedlemmer og udvalgsmedlemmer reduceret til det laveste af de foreslåede antal, siger Martin Mosfeldt, partiets spidskandidat, som til gengæld gerne ser, at politikerne bliver bedre honoreret.

Socialdemokraternes byrådsgruppe har endnu ikke diskuteret sagen. Gruppeformand Allan Andersen mener dog, at antallet af byrådsmedlemmer er meget passende, da det giver større muligheder for de små partier.

- Jeg vurderer, at det bliver sværere for de helt små partier at opnå repræsentation, hvis vi reducerer antallet af byrådsmedlemmer, og vi har brug for et mangfoldigt byråd for at sikre demokratiet og demografien. Demokrati koster, og der er altid mange holdninger og meninger til, hvad det må og skal koste, siger Allan Andersen.

Hanne Pigonska (V) støtter heller ikke et byråd med færre medlemmer.

- I Venstre har vi stort fokus på borgerinddragelse og dialog med borgerne generelt, hvorfor vi finder det nuværende antal i byrådet passende, også i lyset af, at Odsherred er nogenlunde gennemsnitlig i forhold til det øvrige kommunale landskab, siger hun.

Clark Pratt (EL) afviser kategorisk at skære i antallet. Han frygter, at magten på denne måde ville blive centraliseret, og at byrådet ville blive endnu mere domineret af V og S.

- Der er behov for modspil fra de små partier, siger Clark Pratt.

Arne Mikkelsen (SF) mener, at 27 byrådsmedlemmer ville være ideelt.

- For SF er nærdemokrati og den enkeltes mulighed for kontakt til borgerne af stor betydning, siger han.

Julie Jacobsen (DF) synes, at 25 medlemmer er passende.

- Den vigtigste opgave er at værne om demokratiet, og det kræver en vis volumen, også for at sikre forskelligheden i medlemmerne på køn, alder, partier og erfaring. I DF værner vi om demokratiet, det er en investering i borgerne, så de også føler, at de har en stemme gennem deres repræsentant i byrådet, siger hun.

Karina Vincentz (Nyt Odsherred) mener, at man i en så stor og udstrakt kommune som Odsherred skal være varsomme med demokratiet.

- Der er langt fra Odden til Hørve og omvendt, og der er mange små lokalsamfund. Det er vigtigt, at vores byråd repræsenterer alle områder, og at byrådet består af andet end socialdemokrater, og derfor mener jeg og Nyt Odsherred, at vi skal fastholde et byråd på 25 personer, siger hun.

Den konservative spidskandidat Claus Starup er heller ikke tilhænger af at ændre på antallet af sæder i byrådssalen.

- Som konservativ hylder jeg fællesskabet, demokratiet og fornuften. De tre kvaliteter styrker vi med et stort og politisk set bredt sammensat byråd, og derfor ser vi gerne et byråd med op til 25 byrådsmedlemmer, siger han.

Hvordan skal byrådet organisere udvalgene?

Af Torben Andersen
Odsherred Byråd har en række faste fagudvalg med hver syv medlemmer. Men er det den mest hensigtsmæssige struktur?

Byrådet har i denne valgperiode flere gange nedsat en anden type udvalg, kaldet §17,4-udvalg, som arbejder med ét emne - for eksempel erhverv, miljø eller kriminalitet - uden at skulle forholde sig til kommunens løbende forretninger, som fagudvalgene gør det.

Et oplæg til de politiske partier peger på forskellige måder at organisere udvalgsarbejdet på i den valgperiode, der løber fra 2022 til 2026. Et af forslagene handler om, at der kun skal være fem medlemmer i udvalgene.

Borgmester Thomas Adel­skov (S) er klar til at ruske op i udvalgsstrukturen.

- Spørgsmålet om udvalgene rejste jeg allerede op til sidste valg, men her vandt det ikke genklang hos alle, siger Thomas Adelskov, som ser en fordel i at anvende 17,4-udvalg, da det giver mulighed for at inddrage andre end byrådets medlemmer. Han mener, at det vil give god mening, hvis et byrådsmedlem kun kan være medlem af ét udvalg - det ville gavne børnefamilier og erhvervsaktive.

Partierne har forskellige idéer til, hvordan udvalgene kunne arbejde i fremtiden. Julie Jacobsen (DF) foreslår for eksempel, at hvert andet udvalgsmøde kunne holdes virtuelt, hvorved der kunne spares på kørselspenge, diæter og mødeforplejning.

Clark Pratt (EL) støtter tanken om, at man kun kan sidde i ét udvalg, og han ser gerne, at alle partierne var repræsenteret i økonomiudvalget. Arne Mikkelsen (SF) og Karina Vincentz (Nyt Odsherred) støtter også tanken om, at alle partier har en plads i det magtfulde økonomiudvalg.

- Udvalgene bør gentænkes, så der bliver mindre silo-tænkning i forvaltningen og i udvalgene, men derimod et bedre samarbejde og forståelse for hinandens områder. Det kunne sagtens give anledning til, at der ville blive et udvalg mindre, end der er nu. Vi mener, at en udvalgsstørrelse på syv er passende i de stående udvalg, og vi mener ikke, der skal være regler om, hvor mange udvalg et byrådsmedlem må have. Det kan partierne godt selv finde ud af at fordele, så der bliver en passende arbejdsmængde til alle, siger Karina Vincentz.

Allan Andersen (S) ser gerne en modernisering af arbejdsformen i byrådet - med mere politikudvikling i §17,4-udvalg, måske en bredere repræsentation i økonomiudvalget og færre medlemmer i fagudvalgene.

- Måske kunne vi også blande fagudvalgsstrukturen anderledes i andre temaer. Eksemplet kunne være, at en ung Odsherred-borger ikke falder ned mellem to stole, når vedkommende bliver 18 år. Her skifter de nemlig fra ungeindsatsen til voksenindsatsen, og det er ikke altid hensigtsmæssigt, siger Allan Andersen.

SN-Brød: Partierne forhandler om udvalgsstrukturen den 18. maj.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk