26. maj 2019
Rachel Röst, social entreprenør og grundlægger af projektet »Læs for livet« var en inspirerende taler ved litteraturfestivalen.
gallery icon

Se billedserie

Rachel Röst, social entreprenør og grundlægger af projektet »Læs for livet« var en inspirerende taler ved litteraturfestivalen.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Festival: Litteratur kan redde liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Festival: Litteratur kan redde liv
Odsherred - 09. november 2018 kl. 09:04
Af Stefan Andreasen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rachel Röst, der i 2012 grundlagde nonprofit-organisationen »Læs for livet«, hvor frivillige indsamler bøger fra private og etablerer hyggeligt indrettede, små biblioteker for udsatte børn og unge, talte torsdag ved læsekonferencen for 100 lærere og pædagoger på litteratur- og læsefestivalen Odsherred Læser.

På Hotel HøjbySø berettede ildsjælen om sit livsprojekt, der bygger på en grundtanke om, at litteratur kan redde liv. Som barn i en mormon-familie, præget af omsorgssvigt, blev biblioteket hendes redning.

- Mit folkebibliotek - det var dér, jeg kunne slippe væk. Stedet med de vide horisonter. I bøgernes verden fandt jeg en positiv eskapisme; jeg fandt mine rollemodeller. De piger, jeg så op til, var i bøgerne: Ronja Røverdatter, Pippi Langstrømpe. Stærke piger, der ikke bare gjorde som alle andre.

Rachel Röst måtte som mormon ikke deltage i seksualundervisning i skolen.

- Så jeg læste »Kvinde kend din krop« på mit bibliotek; med en tegneserie udenom, så man ikke kunne se, hvad jeg læste, sagde Rachel Röst, der nu er forfatter og cand.mag. i litteraturvidenskab.

40 frivillige hjælper med projektet »Læs for livet«, der i 2016 fik seks mio. kr. af Egmont Fonden til at drive sekretariat, bogkælder og oprette af mini-biblioteker på baggrund af bog-samtaler med børn og unge.

»Læs for livet« har oprettet 165 små biblioteker på institutioner over hele landet, hvor udsatte børn og unge opholder sig, og bidraget med 100.000 bøger.

Udvalget af bøger tilrettes børnenes og de unges egne ønsker. Det vigtigste er, at de læser.

- Udsatte unge er dårlige læsere, de er videns-fattige, fordi mor og far aldrig har sat ord på verden; uden adgang til bøger bliver de endnu dårligere læsere og får endnu sværere ved at få en uddannelse.

- Biblioteket blev min redning. Litteratur kan forandre liv. Den giver adgang til bedre liv, især for udsatte børn og unge. Jeg ville ikke stå her i dag, hvis jeg ikke havde haft litteraturen, sagde Rachel Röst.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk