8. juli 2020
En gruppe unge kurdiske syrere satte for alvor skub i festen med deres rytmiske mellemøstlige musik og folkedans.
gallery icon

Se billedserie

En gruppe unge kurdiske syrere satte for alvor skub i festen med deres rytmiske mellemøstlige musik og folkedans.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fest, mad og dans fra alle verdenshjørner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fest, mad og dans fra alle verdenshjørner
Odsherred - 19. januar 2020 kl. 21:37
Af Helene Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var lyden af Mellemøsten og eksotiske dufte af mad fra hele verden, som lørdag eftermiddag trængte ud fra Pakhuset til et vintergråt Vesterbro Torv i Nykøbing. Odsherred Kommunes integrationsråd havde indbudt til den årlige nytårskur. Hvor der i tidligere år har været tale om en konference med mange taler og foredrag, var programmet i år udskiftet med en mere uformel fest, hvor alle havde lov til at tale, og der var lagt dans, sang og masser af mad ind i løbet af mangfoldighedsfesten.

40 eller 100 gæster til fest

- Vi har ikke noget program. Folk skal bare have det rart. Folk har heller ikke skullet tilmelde sig i år. De kan bare komme. Så reelt ved vi ikke, om der kommer 40 eller 100. Eller endnu flere, fortalte formanden for integrationsrådet, Burkhard Sievers.

Dagens toastmaster var Henrik Ipsen fra Odsherred Teater.

Mangfoldig street food

- Vi skal fejre integrationen i dag. Det er sådan lidt street-food marked. Jeg kan se, at danskerne er vant til at sætte sig og kigge samme vej, som i kirken. Men I skal altså ikke sidde ved bordene. Det er buffeten, sagde Henrik Ipsen, inden han bød velkommen til »street-food integrationsmarked«

Talte ikke om politiske kvababbelser

Burkhard Sievers kunne som første taler garantere folk, at der ville være mad nok.

- Der har været en del politiske kvababbelser omkring integrationsrådet. Det har vi valgt at holde kæft om i dag, sagde formanden.

Byrådsmedlem Per Kragh (S) valgte også, ikke at tale om det han kaldte »et turbulent år for rådet« og garanterede, at det heller ikke var noget, man i byrådet længere taler om.

Stolt af integrationsråd

- Vi lægger det bag os. I Odsherred Kommune har vi altid været stolt af vores integrationsråd, og det er noget alle partier bakker op om, sagde Per Kragh.

Han gav integrationsrådet æren for, at man aldrig hører negative historier om mangfoldigheden i Odsherred.

- Jeg synes det er meget bedre, at holde fest end en konference. Jeg glæder mig til at smage maden. Jeg håber det kan skabe fornyelse i det hjemlige køkken, så derfor har jeg taget min kone med i dag, sagde Per Kragh.

Sangen alle danskere kender

Der blev også sunget fællessang. Jeg ved en lærkerede med Peter Svarre ved flygelet.

- Det er en sang alle danskere kender, forklarede en dansk kvinde til en ikke dansk mand.

Det var dog et flertal af de danske tilhørere, som måtte have læsebrillen frem og læse teksten, mens de sang med.

Burkhard Sievers kom i sin tale ind på, at det faktisk går godt med integrationen i Danmark.

Den danske kultur er attraktiv

- Hvis man ser på gruppen af efterkommere fra ikke-vestlige lande, så nærmer de sig i deres livsførelse mere og mere etniske danskere. De har samme eller højere uddannelse, de har samme tilknytning til arbejdsmarkedet, de gifter sig og får børn på næsten samme tidspunkt som danskere, og de går ind på de samme danske værdier, som vi lægger så meget vægt på. Den danske kultur er så stærk, at den er attraktiv for både indvandrere og deres efterkommere, så de prøver på at tilpasse sig den, sagde Burkhard Sievers.

Polsk ravioli til 100

Gosia Munk der til daglig bor i Strandhusene, men oprindeligt stammer fra Polen, havde stået for opgaven med at koordinere de mange madretter, som blev serveret ved bordene.

- Jeg sidder i integrationsrådet, og har stået for at lave aftaler med folk om, hvad de har med af mad. Men der har været frit valg. Jeg har lavet polsk ravioli, hapser med fedt og polske pølser og polsk ost.

Eftersom mangfoldighedsfesten var et åbent hus, kunne der ikke på forhånd sige noget om, hvor mange, der skulle laves mad til.

- Vi skulle lave mad til mellem 40 og 100, men jeg har lavet nok til 100, siger hun og svinger en kæmpe bakke med friskkogte raviolier ind i lokalet.

De mange gæster stimler sammen om bordene, og tager smagsprøver.

- Folk lærer hinanden bedre at kende, når de smager hinandens mad, siger Gosia Munk.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk