21. september 2021
Leif Johansson har et fyldigt slag-repertoire på trommesættet - her bruger han hænderne på tammerne -   som bongotrommer. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Leif Johansson har et fyldigt slag-repertoire på trommesættet - her bruger han hænderne på tammerne - som bongotrommer. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et rytmisk kraftværk hyldes til festival: Enorm indsats i dansk jazz

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et rytmisk kraftværk hyldes til festival: Enorm indsats i dansk jazz
Odsherred - 02. august 2021 kl. 06:15
Af Stefan Andreasen

Lang, tro tjeneste i dansk jazz - det kan man roligt sige om den 77-årige trommeslager Leif »Jo-Jo« Johanssons kæmpe indsats for den danske jazz-scene.

Tirsdag den 3. august hyldes han med en »Leif Johansson Tribute« som åbning af Nykøbing/Rørvig Jazz Festival i Kulturhus Pakhuset i Nykøbing Sjælland.

Leif Johansson har sammensat en tribute-kvintet, hvor han selvfølgelig selv sidder ved trommerne, Søren Christiansen er på piano, Jesper Løvdal, tenorsax, Mårten Lundgren, trompet, og Jens Skou Olsen, bas.

Leif Johansson er født i 1943 i Nyhavn, og det var i nærområdet han fik jazzen ind under (tromme)skindet som traditionel jazz-trommeslager i Restaurant Cap Horn.

Mens han drømte om en konservatorieuddannelse kom unge Johansson i 1962 i lære i Den Danske Landmandsbank og supplerede med jura og nationaløkonomi.

I 1960'erne og begyndelsen af 70'erne var Johansson én af de mest travle traditionel-jazz trommeslagere i landet.

Om aftenen, efter bank-tid, bankede han løs på trommesættet. Først som vikar i Ricardo's Jazzmen i 1960 til Papa Bennys Jazzband, Steen Vig's Jazz Orchestra og Theis-Nyegaard Jazzband.

Frem til 1976 spillede Leif Johansson med amerikanske jazzstjerner på københavnske spillesteder og indspillede plader med blandt andre Ben Webster, Sonny Terry og Brownie McGhee.

I 1974 debutere Johansson som billedkunstner på Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus, og det medførte fluxus-koncerter med billedkunstnerkollegaer.

Den legendariske »The Charlie Mingus Jazz Workshop« ved åbningen af Jazzhus Montmartre i Nørregade i 1976 vækkede en ny jazz-inspiration i Johansson.

Workshoppen var en ekstatisk oplevelse, og høj af Mingus tog han initiativ til en Mingus-inspireret kvintet med trombonist Erling Kroner og tenorsaxofonist Bent Jædig i front.

Derudover Ole Matthiessen på piano og Allan Gregersen på bas.

Leif Johansson's Kvintet var husorkester på Café Sommersko i Kronprinsensgade frem til 1977, hvor han også var kunstnerisk leder. På den sidste aften indfangede orkestret café-beboppen på en live-optagelse, der i 2012 blev udsendt på cd'en »Goodbye Pork Pie Hat«.

Senere blev kvintetten udvidet til en oktet og Johansson komponerede i grænselandet mellem jazz, klassisk og nordisk - skrevet for lyrisk sopran, tre saxofoner, basun, piano, bas og trommer.

Han har skrevet musik til DR, BBC, balletmusik til Det Kgl. Teater og til Aarhus Festuge.

Leif Johansson har indspillet fire lp'er med egen musik, blandt andet »Vølvens Spådom«, »Nijinsky Suite« og »Bewoulf Suite«.

I 1985 blev han medlem af Jørgen Svares Kvartet, har turneret med orkestret og indspillet plader med trompetisterne Rolf Ericson og Bosse Broberg, guitarist Doug Raney og saxofonist og klarinettist Ken Peplowski.

I 11 år stod Leif Johansson bag jazzlørdagene i Pakhuset i Nykøbing Sjælland, der nu er overtaget af Biblioteker og Kulturhuse.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk