29. februar 2020
Borgmester Thomas Adelskov (S)
Borgmester Thomas Adelskov (S)
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den ustyrlige økonomi skyldes mange diagnoser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den ustyrlige økonomi skyldes mange diagnoser
Opdateret 21. september 2019 kl. 17:23
Odsherred - 21. september 2019 kl. 17:05
Af Martin Hoffmann Kønig
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er næsten blevet et kommunemantra, at økonomien på særligt det sociale og sundhedsområdet er ustyrligt, men hvorfor er der knap så mange bud på. Spørger man borgmester Thomas adelskov (S), så kommer en uretfærdig udligning hurtigt på læben, men han er også klar over, at flere børn og unge, der kræver specialiseret støtte koster dyrt, og så er der refusionssatserne på primært beskæftigelsesområdet, der er blevet sat ned, og så presses kommunen, hver gang der skal etableres seniorjob eller ledighedsydelse og ikke mindst tilbagetrækningsreformen, der har betydet at kommuneen har førtidspensionister på den dyre takst et år længere end tidligere.

Kommunernes Landsforening, KL, har i samarbejde emd 30 kommuner lavet en undersøgelse af årsagerne til at udgifterne på det sociale område fra 2012 til 2017 steg 1,8 mia. kr., og her er meldingerne klare.

Flere mennesker får en psykiatrisk diagnose, antallet af fuldtidsmodtagere af botilbud er steget, og særligt blandt de unge er stigningerne størst.

Samtidig lever mennesker med handicap længere end tidligere. Noget som KL beskriver som en sundhedsfaglig succeshistorie, men som også er med til at presse udgiftsniveauet, og så er koblingen mellem socialområdet og beskæftigelsesområdet en selvstændig faktor, der er svær for kommunerne at styre, fordi en del af de borgere, der skal på arbejdsmarkedet har svære psykiske og sociale probelmer.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk