11. august 2020
Kristen Kristensen havde i sit testamente stillet krav om, at hans grav og mindestenen på kirkegården i Nr. Asmindrup skulle bevares i 100 år.
gallery icon

Se billedserie

Kristen Kristensen havde i sit testamente stillet krav om, at hans grav og mindestenen på kirkegården i Nr. Asmindrup skulle bevares i 100 år.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den gavmilde boheme fra Jylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den gavmilde boheme fra Jylland
Odsherred - 11. januar 2020 kl. 14:37
Af Helene Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var oprindeligt interessen for investeringer i sommerhusgrunde i Odsherred, som i 1920'erne fik gårdejer Kristen Kristensen til at flytte til Nr. Asmindrup. Han blev født i Hee Sogn ved Ringkøbing den 22. februar 1855 og havde været en tur omkring København, hvor han havde tjent penge ved at investere i ejendomme. Han havde mistet sin første og eneste hustru efter kun et års ægteskab, men slog sig ned i Nørre Asmindrup, hvor han byggede den gule villa »Casa Bella Vista« med udsigt over Sejerøbugten og ansatte frøken Nielsen som husbestyrerinde til at tage sig af de huslige gøremål.

arrow Læs også: Fond efterlyser lokale iværksættere

I Nørre Asmindrup var Kristen Kristensen kendt som en flittig kirkegænger, men også som en livsnyder. Han tog på rejser til Capri, hvor han kastede sig over malerkunsten. De noget farverige malerier blev hængt op hjemme i den gule villa, men aldrig solgt videre. Han dyrkede også musik i form af et harmonium, som han havde stående i stuen og gerne musicerede på.

Med årene blev Kristen Kristensen svagtseende på grund af grå stær. Selv om der var penge på kistebunden, ønskede han ikke at betale for en operation i København, selv om muligheden forelå. »Casa Bella Vista« blev heller ikke vedligeholdt. Hoveddøren var frønnet, og et rustent søm fungerede som håndtag.

Ved sin død i 1935 efterlod Kristen Kristensen sig en kvart million kroner. Han havde bestemt, at hans trofaste husbestyrerinde, frøken Nielsen, skulle have fri bolig i den gule villa resten af sit liv. Til gengæld skulle huset være offentligt tilgængeligt - og malerierne skulle blive hængende. Resten af pengene gik til Kristen Kristensen og hustrus mindelegat, som der stadig er midler fra. Samtidig var det et krav fra afdøde, at der blev opstillet en mindesten for ham på Nr. Asmindrup Kirkegård, og at graven ville blive bevaret i 100 år. Stenen står der stadig.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk