29. september 2020
Indgangen til formidlingen af Solvognens fundsted i Trundholm Mose, tegnet af Kurtzweil A/S.
Indgangen til formidlingen af Solvognens fundsted i Trundholm Mose, tegnet af Kurtzweil A/S.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: De vandt konkurrence om at formidle Solvognens fundsted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De vandt konkurrence om at formidle Solvognens fundsted
Opdateret 07. marts 2019 kl. 20:56
Odsherred - 07. marts 2019 kl. 09:57
Af Stefan Andreasen

Arkitekt-firmaet Kurtzweil A/S vinder konkurrencen om bedste formidlingsprojekt for Solvognens fundsted i Trundholm Mose i samarbejde med museumskonsulent og rådgiver Tine Nygaard og landskabs-arkitekterne 1:1 Landskab.

arrow Læs også: Solvogns-projekt må udskydes på grund af kommunal regnefejl

De skal projektere, anlægge og etablere attraktions-stedet i Trundholm Mose.

Projektet finansieres af en bevilling fra Nordea-fonden til etablering af den vestsjællandske »Istidsruten«. Ud af de i alt 21 mio. kr. til »Istidsruten« er de 3,1 mio. sikret til realisering af Solvogns-projektet.

- Med Kurtzweils forslag kan vi anlægge et ambitiøst formidlingssted for Solvognens fundsted i Trundholm Mose og realisere Geopark Odsherreds bestyrelses store drøm om at gøre fundstedet til en attraktion i Geopark Odsherred. Efter planen vil vi være klar til at åbne i efteråret 2020, vurderer Hans-Jørgen Olsen, direktør i Geopark Odsherred.

Historien formidles i fem fortællinger: Selve fundet af Solvognen i 1902; den geologiske fortælling om Trundholm Mose fra istid til i dag; bronzealderen i Odsherred, dengang og nu; bronzealder-menneskets forestillinger om solens rejse med skibe, fisk, hest og slange, samt datidens solkult og ritualer.

Ved ankomsten for enden af Trundholm Mosevej bliver de besøgende budt velkommen med en åben port, der leder ind på en sti til fundstedet og lægger en grundtone for oplevelsen af stedet.

- I porten vækkes din nysgerrighed af et stort, detaljeret billede; indgangen til en fascinerende og mytisk fortælling om bronzealdermennesket. Herfra inviteres du på en tur igennem landskabet til det sted, hvor Frederik Willumsen i 1902 gjorde et af Europas vigtigste bronzealderfund, siger projektleder Helle Nordgaard, Geopark Odsherred.

Gæsterne vil nå til en festplads, der kan bruges til events under Geopark Festival, til undervisningsforløb, måske til en kultfest med bål, akrobatik og lurspil, som Kurtzweil foreslår i projektbeskrivelsen.

Ved Solvognens fundsted videreføres arkitektoniske greb fra indgangsporten; på indersiden af en cirkelformet flade vil man kunne opleve endnu en billedfortolkning af solkulten i Odsherred med Solvognen som centralt element og en lurblæser. Solens stråler fanges i et hul i luren og ved solhverv rammer lyset Solvognens solskive.

arrow Nænsom formidling af Solvognens fundsted
08. maj 2018 kl. 18:12 Opdateret: kl. 18:12
arrow Million-støtte til markering af Solvognens fundsted
08. maj 2018 kl. 09:25 Opdateret: kl. 09:25
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk