16. juli 2019
Torsdag mødes 400 Vig-borgere for at protestere imod et planlagt biogasanlæg. Nu rækker kommunen hånden frem. Foto: Peter Andersen
Torsdag mødes 400 Vig-borgere for at protestere imod et planlagt biogasanlæg. Nu rækker kommunen hånden frem. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere inddrages i biogas-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere inddrages i biogas-sagen
Odsherred - 10. februar 2019 kl. 20:15
Af Torben Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fronterne har været trukket hårdt op: På den ene side et byråd, der siger, at alle formelle regler om høringer og borgerinddragelser er overholdt. På den anden side borgere i henholdsvis Hørve (skolestruktur) og Vig (biogasanlæg), som ikke føler, at de bliver hørt. Politikerne svarer dem nemlig, at protesterne kom på bagkant af processen. Men hvem har egentlig ansvaret for, at fronterne dæmpes i en sådan konfrontation?

arrow Læs også: Civil ulydighed i biogas-by

Ulf Hjelmar, ph.d. i forskningsinstitutionen VIVE med speciale i lokaldemokrati, synes, at de to eksempler fra Odsherred er illustrative eksempler på, hvordan den lokalpolitiske beslutningsproces ikke altid glider så glat, som politikerne forventer.

- Det er nemt at være bagklog, men det er et spørgsmål, om man kunne være forberedt på en sådan situation. Læren må være, at ikke alle borgere er opsøgende om, hvad der sker internt i kommunen, siger han og fortsætter:

-Kommunen kan godt have en opfattelse af, at man har informeret og forsøgt at involvere bredt, men det har borgerne slet ikke. Og hvem falder dette så tilbage på? Det må være kommunen, der skal række ud efter borgerne.

Han mener, at kommuner bør inddrage borgerne mere aktivt i processerne - også efter at beslutningen er taget.

- Med nogle evalueringer eller ved at nedsætte følgegrupper kan man få en mere inddragende proces, siger Ulf Hjelmar og peger på, at en del kommuner med succes har involveret unge i beslutningsprocesser, blandt andet om nedlæggelse af skoler.

Vagn Ytte Larsen (S), tidligere mangeårig formand for lokaldemokratiudvalg og nu medlem af miljø- og klimaudvalget, deltog i torsdagens protestmøde i Vig. Og han erkender, at kommunen har et ansvar for række hånden frem mod borgerne.

- Jeg giver forskeren ret. Vi skal være bedre kommunalt til at slå på tromme, når der sker noget, som er større end vores næsetip. Vi skal gøre det på en mere involverende måde. Det er jeg også vant til på lokaldemokrati-udvalgets side. Men der er forskel på, hvordan man gør det i de kommunale afdelinger, siger Vagn Ytte Larsen.

Miljø- og klimaudvalget vil nu nedsætte en følgegruppe, hvor Vig-borgere kommer tæt på den videre proces i biogas-sagen.

- Det er en rigtig god måde at arbejde på. Lokalplanen er vedtaget, men nu skal der findes nogle skrappe miljøkrav, og vi vil gerne have en følgegruppe med i maskinrummet. Det er et godt plaster på, at vi ikke involverede nok fra starten. Vi vil stille miljøkrav, der rækker længere end minimumslovgivningen, siger Vagn Ytte Larsen.

arrow Biogas: Vi føler os taget som gidsler
14. februar 2019 kl. 10:00 Opdateret: kl. 09:06
arrow Forening: Snak biogas med Odsherred
11. februar 2019 kl. 16:01 Opdateret: kl. 17:12
arrow Kampen mod biogasanlæg fortsætter
10. februar 2019 kl. 09:41 Opdateret: kl. 22:15

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk