24. oktober 2020
Skuespiller Bodil Jørgensen tog de 50 publikummer med tilbage til årene 1864-1920 i lørdagens teaterkoncert »De forbudte sange« i Kulturhus Pakhuset i Nykøbing Sjælland.
gallery icon

Se billedserie

Skuespiller Bodil Jørgensen tog de 50 publikummer med tilbage til årene 1864-1920 i lørdagens teaterkoncert »De forbudte sange« i Kulturhus Pakhuset i Nykøbing Sjælland.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Populær skuespiller tog publikum med tilbage til en anden forbudstid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: Populær skuespiller tog publikum med tilbage til en anden forbudstid
Odsherred - 27. september 2020 kl. 09:17
Af Stefan Andreasen

I forvejen var stemningen tanket med eftertænksomhed i en corona-tid, med forbud, regler, restriktioner og aflysninger; afstandskrav, forsamlings-forbud, mundbinds-påbud, håndsprit og engangshandsker.

Med andre ord, der var en vis mental ballast, da skuespiller Bodil Jørgensen tog de 50 publikummer med tilbage til årene 1864-1920 i lørdagens teaterkoncert »De forbudte sange« i Kulturhus Pakhuset i Nykøbing Sjælland.

Til tiden efter den tabte krig i 1864, hvor sange fra »Den Blaa Sangbog« - af den fremmede, tyske besættelsesmagt - blev betragtet som samfunds-undergravende og blev bortcensureret og forbudt. Men de dansksindede sønderjyder fastholdt deres danske tilhørsforhold og kultur gennem sangene, blandt andet til alsangs-stævner.

Bodil Jørgensen, folkeeje for sine roller i tv-satiren »Rytteriet« som dominerende, klynkende mor og folkedragtklædt sønderjyde, der giver dialektservice, fyrede i teaterkoncerten op under den sønderjyske dialekt som et stærkt, scene-sættende middel.

Hun tryllebandt publikum i sin monolog.

Skiftede imellem rollerne; vekslede imellem at synge og recitere de forbudte sange og perspektivere og fortælle om en undertrykkelses-tid med grænser, sorg, længsel og stærk nationalfølelse.

Med sig havde hun Martin Schacks Kvartet med kapelmesteren selv og Jesper Hindø, Martin Klausen og Jesper Riis.

Aftenen blev stemningsfuldt indledt med, at kvartetten spillede Johan Ottosens »Det haver så nyligen regnet«.

En kampsang, en nationalsang for sønderjyderne med linjer som »...Frø af ugræs er føget over hegnet, åg på nakke og lås for vor mund«.

Publikum fik også sange som Paludan-Müllers »Brat af slaget rammet«, »Jeg vil værge mit land« af Bjørnstjerne Bjørnson, »Jeg er en simpel bondemand« af Mads Hansen og Johannes Helms kærlighedserklæring til det danske fædreland i »Jeg elsker de grønne lunde«.

Teaterkoncerten er en del af fejringen af 100-året for Genforeningen.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk