14. august 2020
Indgangsportalen, der er tegnet af Kurtzweil Udstillings­arkitekter, består af to fire meter høje, 10 og 14 meter lange, svungne vægge i corten-stålplade. Foto: Stefan Andreasen
gallery icon

Se billedserie

Indgangsportalen, der er tegnet af Kurtzweil Udstillings­arkitekter, består af to fire meter høje, 10 og 14 meter lange, svungne vægge i corten-stålplade. Foto: Stefan Andreasen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: En stor jern-portal skyder op ved Solvognens mose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: En stor jern-portal skyder op ved Solvognens mose
Odsherred - 10. juli 2020 kl. 13:46
Af Stefan Andreasen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Smede fra SmedeDesign i Gevninge var torsdag i gang med svejseapparater og spændeværktøj for at bolte og svejse en stor jernportal sammen ved ankomsten til Trundholm Mose - en del af Geopark Odsherreds landskabs-installation, der skal markere Solvognens fundsted.

Indgangsportalen, der er tegnet af Kurtzweil Udstillingsarkitekter, består af to, fire meter høje, ti og 14 meter lange, svungne vægge i corten-stålplade, der får en flot, rød rust-patina uden at gennemtære.

- Det er en ikke helt almindelig smede-opgave, men vi er også kendt for at tage os af alt det »mærkelige«, siger smedemester Lars Hjorth, indehaver af SmedeDesign - med henvisning til, at firmaet blandt andet har udført special-opgaver i Carlsberg Byen og Tivoli i København og for Danmarks Borgcenter i Vordingborg.

Når biler og cykler er parkeret i ankomst-området ved Trundholm Mose skal gæsterne gå igennem den buede, høje port-åbning, der vil føre dem ind i en anden verden - ind i området, hvor Solvognen blev fundet.

På de buede port-vægge hæftes en udsmykning i kobber, der skal vække nysgerrighed og fortælle om bronzealderens soldyrkelse.

Dengang troede man, at solen rejste over himlen om dagen og gennem havet - under jorden - om natten. En fisk trak solen op på morgenskibet, og en slange hjalp solen fra eftermiddagsskibet til natteskibet. Den hellige hest på Solvognen trak solen højt op på himlen.

Tæt ved den ydmyge granit-sten, der har været eneste markering af det sted i Trundholm Mose, hvor Solvognen blev fundet i 1902 af Frederik Willumsen, opføres en tilsvarende portal i corten-stål.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk