11. april 2021
Museumsinspektør Thomas Lund Johansen, Odsherreds Museum, er ved at planlægge scenografien til den kommende udstilling »Missilet« på Odsherreds Museum, hvor ét af temaerne er den lille mand imod systemet. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Museumsinspektør Thomas Lund Johansen, Odsherreds Museum, er ved at planlægge scenografien til den kommende udstilling »Missilet« på Odsherreds Museum, hvor ét af temaerne er den lille mand imod systemet. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor billedserie: Den lille mand og missilet fra Lumsås - på ny udstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor billedserie: Den lille mand og missilet fra Lumsås - på ny udstilling
Opdateret 24. februar 2021 kl. 22:08
Odsherred - 24. februar 2021 kl. 19:27
Af Stefan Andreasen

Der er stor, fornyet fokus på den dramatiske koldkrigs-hændelse, da et Harpoon-missil ved en fejl i et styresystem blev affyret fra fregatten »Peder Skram« i september 1982, smadrede et sommerhusområde ved Lumsås, og orlogskaptajn Henning G. Olsen efterfølgende blev syndebuk.

DR har lige haft premiere på Søs Hoffmans nye drama-dokumentariske serie »Henning og dødsmissilet« på DR2+, hvor der medvirker lokale vidner til hændelsen og det efterfølgende magtspil.

Sagen optager også Odsherreds Museum på en kommende udstilling med åbning 24. juni og Odsherred Teater i åbningsforestillingen i den nye teatersal med premiere 31. marts 2022.

Udstilling og forestilling får titlen »Missilet«.

Der er begge steder gang i forarbejdet, og i den proces vil museum og teater koordinere og trække på hinandens kræfter.

- Vi vil tage hovsa'et ud. Det var Ekstra Bladet, der lancerede »Hovsa-missilet« på en spiseseddel i 1982, og det skal vi vriste ud af historien igen, siger museumsinspektør Thomas Lund Johansen.

- Det var ikke bare en folkekær, glamourøs hændelse. Vi vil formidle alvoren om den dag, hvor den kolde krig kom til Lumsås, da flådens kraftigste våben blev affyret ved en teknisk fejl, siger museumsinspektør en.

Han har gravet alle elementerne frem i missil-sagen: Stumperne af missilet, blandt andet jetmotoren med spor af fyrretræ, som missilet ramte, så det detonerede over sommerhusområdet. Avisartikler, fotos, beretninger, støttebreve til Henning G. Olsen.

Museumsinspektøren har optegnet en udstillingsplan, hvor han flytter rundt på elementerne, så museumshåndværkerne har noget at bygge udstillingen efter.

En lille plastikfigur symboliserer Henning G. Olsen.

En lille mand mod systemet.

En fiskekutter er i rum-planen fregatten »Peder Skram«. Der er også en model af et smadret sommerhus.

I udstillingen indgår en rekonstruktion af Cavlingpris-vindende Gunner Nielsens skrivebord på Holbæk Amts Venstreblad anno 1982. Hans Cavlingpris fra 1985 udstilles.

I et andet rum høres støttesangen, som Asnæs Cowboys indsang for Henning G. Olsen. Et tredje sted er der næsten stille. Som lige efter nedslaget i Lumsås. Kun lyden af vand i et toilet i et rekonstrueret, smadret sommerhus.

- Det er en vigtig, lærerig, lokal historie om kold krig, demokrati, Cavling-vindende journalistik - om en folkerøst, der rejser sig til støtte for den lille mand imod systemet. Datidens store shit-storm, siger Thomas Lund Johansen.

Museum og teater vil lave videoer og talkshows sammen som optakt, teatret bidrager til iscenesættelse af udstillingen, og museet har leveret en del af researchen til Mei Oulunds teater-drama om missilsagen.

- Det bliver en meget stor satsning for Odsherred Teater i den nye teatersal, siger teaterleder Simon Vagn Jensen, Odsherred Teater.

Regeringen overvejer mulighed for bilfrie søndage. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk