18. september 2021
Odsherred Forsyning vil anskaffe verdens første pyrolyseanlæg til spildevandsslam. Slamlageret ved rensningsanlægget i Fårevejle ses nederst i billedet, hvor også det nye pyrolyseanlæg forventes installeret. Foto: Odsherred Forsyning
Odsherred Forsyning vil anskaffe verdens første pyrolyseanlæg til spildevandsslam. Slamlageret ved rensningsanlægget i Fårevejle ses nederst i billedet, hvor også det nye pyrolyseanlæg forventes installeret. Foto: Odsherred Forsyning
Foto: Jesper Voldgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Banebrydende teknologi gør det af med ækel lugt af slam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Banebrydende teknologi gør det af med ækel lugt af slam
Odsherred - 30. januar 2021 kl. 06:14
Af Marianne Nielsen

I Odsherred kan borgerne glæde sig over, at markerne i fremtiden ikke lugter af slam. De kan også glæde sig over, at en lokal virksomhed indfører en banebrydende og grøn teknologi, der forvandler slam til en værdifuld ressource.

Odsherred Forsyning har indgået partnerskab med virksomheden AquaGreen, der har udviklet anlæggets teknologi. Nu samarbejder parterne om det første fuldskalaanlæg, der placeres på Fårevejle Renseanlæg i to eksisterende bygninger, og det er planen, at anlægget skal tage imod slam fra alle Forsyningens renseanlæg.

Projektet sætter Odsherred på verdenskortet, både miljø- og erhvervsmæssigt og planen er, at indvielsen af verdens første anlæg i fuld skala, der forvandler ildelugtende slam til et næringsholdigt, men lugtfrit gødningsprodukt kan ske i sensommeren 2021.

Processen med tilladelserne er speedet op i samarbejde med Odsherred Kommune, så man kan blive de første til at indvie det miljøvenlige slambehandlingsanlæg, fortæller den konstituerede direktør i Odsherred Forsyning, Claus Thorsen.

Den miljømæssige gevinst af det nye slambehandlingsanlæg er forvandlingen af slam til næringsrig og lugtfri biokoks.

Anlægget og dets teknologi bevarer og udnytter det værdifulde indhold af fosfor og andre vigtige mineraler og næringsstoffer i slammet, mens de miljøfremmede stoffer som mikroplast, sæberester og medicinrester udskilles.

Anlægget er det første af sin slags i verden og er også interessant for forsyningsbranchen i Danmark.

- Det her er banebrydende, og derfor er alle forsyningsselskaberne i Danmark meget interesserede i at følge projektet, siger Claus Thorsen.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk