4. august 2021
Billede
Foto: Marianne Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bakterier i vandet: Kommune udsteder kogepåbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bakterier i vandet: Kommune udsteder kogepåbud
Odsherred - 22. juli 2021 kl. 19:23
Af Marianne Nielsen

Odsherred Kommune har efter samråd med Embedslægen besluttet at udstede påbud om kogeanbefaling til Asnæs Vandværk, da der er fundet coliforme bakterier i drikkevandet. Det oplyser Odsherred Kommune til Nordvestnyt torsdag aften.

Vandet fra Asnæs Vandværk skal koges, da der er fundet coliforme bakterier ved prøver fra vandhaner forskellige steder i byen. Det er ikke det samme som E. coli (dvs. fækale bakterier), men vandet skal alligevel koges, indtil kilden er fundet. Vandværkets forbrugere underrettes også af vandværket.

Der er ikke fundet coliforme bakterier på selve vandværket, så kilden må umiddelbart findes et sted mellem vandværket og forbrugerne. Det kan også være, at problemet blot er snavs på de vandhaner, hvorfra man har taget stikprøver. Det vil vise sig med nye prøver, men hellere være helt sikker og koge vandet end tage nogen chancer. Man kan holde sig orienteret på vandværkets hjemmeside https://www.asvand.dk/.

Når kogeanbefalingen ophæves, vil det blive annonceret på både vandværkets og på kommunens hjemmeside.

Kogeanbefalingen betyder, at
. Vand til drikkebrug og madlavning skal opvarmes til 100 °C i mindst 1 minutter. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.

. En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel gives en portion vand to opkog med 2-5 minutters mellemrum.

. Vand i kaffe- og temaskiner opnår sjældent en temperatur på100°C. Vandet kan dog anvendes, såfremt vandet i disse maskiner opvarmes til min. 80 °C, idet den akkumulerede drabseffekt ved opvarmning til og nedkøling fra 80 °C svarer til en opvarmning af vandet til 100°C i 1 minut.

. Vand, som ikke er kogt, må ikke benyttes til skylning af salat og rå grøntsager.

. Vand, som ikke er kogt, må ikke benyttes til tandbørstning, eller rensning af proteser.

. Hvis vandet ikke afgiver smag eller lugt til fødevarerne kan det anvendes til kogning af kartofler, spaghetti og lignende.

. Vandet kan bruges til bruse- og karbad, men vær opmærksom på at børn ikke drikker af vandet.

. Vandet må ikke bruges til opvask i hånden medmindre det har været kogt. Vandet må ikke bruges til almindelige opvaskemaskiner.

. Opvaskemaskiner der ved slutskyl opnår en temperatur på mindst 80 °C kan anvendes.

Det forurenede vand kan bruges med almindeligt
rengøringsmiddel til gulvvask og lignende, men er ikke egnet til rengøring af køkkenborde, - skabe eller lignende, medmindre det har været kogt. Den anvendte rengøringsklud lægges til vask efter brug, eller der anvendes en éngangsklud, der kasseres efter brug.

Grøntsager, der indtages i rå tilstand, må ikke vandes med det forurenede vand.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk