25. september 2020
Kurt Sørensen i midten med sin nye bog. Torben Arendal (t.v.) har stået for illustrationerne. Kim Dirckinck-Holmfeld  er forlægger og  udgiver bogen.  Foto: Torben Andersen
gallery icon

Se billedserie

Kurt Sørensen i midten med sin nye bog. Torben Arendal (t.v.) har stået for illustrationerne. Kim Dirckinck-Holmfeld er forlægger og udgiver bogen. Foto: Torben Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anmeldelse: Flot bog om Odsherreds historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anmeldelse: Flot bog om Odsherreds historie
Odsherred - 10. juni 2019 kl. 13:44
Af Torben Andersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Som landkommune har det knebet gevaldigt med at få skrevet og udgivet en samlet fremstilling af Odsherreds historie.

I modsætning til større købstæder, der kan fremvise imponerende flerbindsværker om byens historie, så har der i Nykøbing og resten af Odsherred tilsyneladende ikke været resurser - økonomisk eller menneskeligt - til at skrive grundigt herredets historie i én lang fortælling. Men nu - 101 år efter, at H.V. Clausen i bogen »Holbæk Amt: Topografisk-historiske Skildringer« sidst skrev en samlet fremstilling - har den 75-årige lokalhistoriske nestor Kurt Sørensen så udgivet første bind i en samlet Odsherred-krønike. Og hvis nogen kunne klare den kæmpeopgave, det er at samle alle trådene, så er det Kurt Sørensen. Han har gennem et halv århundrede udgivet omkring 250 af de velkendte små, gule lokalhistoriske hæfter. Som stifter af det lokalhistoriske arkiv har han et imponerende overblik over kilder og litteratur, der omhandler Odsherred.

I indledning forklarer Kurt Sørensen, at bogen ikke var blevet til uden støtte fra arkitekten og forlæggeren Kim Dirckinck-Holmfeld, på hvis forlag, Bogværket, krøniken er udkommet. Bogen er uhyre flot sat op og gengiver mange imponerende illustrationer og billeder, som arkitekt Torben Arendal har stået for.

Første bind fra undertitlen »Fra Oldtiden til romantikken« - en fleksibel periode- afgrænsning op mod slutningen af 1800-tallet.

Kurt Sørensen har gennem årene kastet sig ud i flere slagsmål med faghistorikere, der ikke deler hans syn på Odsherreds vigtige placering i vikingetiden med Isøre som folkets parlament, og som tvivler på hans teori om, at der engang var en sejlrute mellem Kattegat og Højby. »De fremlagte tolkninger og teorier om Odsherreds ældste historie vil af den kildekritiske historietraditions fortalere utvivlsom blive betegnet som luftige, spekulative eller problematiske, fordi de bygger på udsagn fra middelalder-historikere som Saxo, Snorri Sturluson og sagafortællere, som man ofte betegner som utroværdige«, skriver Kurt Sørensen i sin indledning.

Præmisser lagt frem
Det er meget prisværdigt, at Kurt Sørensen på denne måde lægger sine præmisser åbent frem. Han tror på, at »hukommelsen var en vigtig del af folkets identitet«, og derfor inddrager han lokale myter og sagn i sin bog.

Kurt Sørensens fremstilling understreger samspillet mellem landskab og kulturhistorie. Meget interessant er for eksempel hans grundige beskrivelse af søvejen til Jylland i middelalderen. Det samme gælder skildringen af forbindelsen mellem kongehuset og Odsherreds skove. Kapitler om købmandsgårdene, sejlskibene og industrierne giver solid information om fortidens erhvervsliv.

Fremstillingen må i sagens natur lægge vægt på de overordnede linjer i udviklingen, men heldigvis tillader Kurt Sørensen sig også nogle spændende nedslag, blandt andet om landsby-smedjen i Nakke og søslaget ved Sjællands Odde.

Kurt Sørensen udgav i 2015 et større værk om arkitekturen i Odsherred, og i hans historiebog bliver flere af Odsherreds markante bygninger også fint beskrevet.

Kurt Sørensens bog er vigtig og uhyre velskrevet. Hans mange læsere vil utvivlsomt tage imod bogen med kyshånd, og anmelderen ser i hvert fald meget frem til at læse anden del af Odsherred-krøniken.

Kurt Sørensen: Odsherred I. Fra oldtiden til romantikken. 180 sider. Illustreret. Forlaget Bogværket.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk