17. april 2021
I fem år har Kirsten Kongslev stået i spidsen for et stort team på 160 frivillige, der tager sig af det omfattende område med indsamling og sortering af affaldet fra festivalområde, campingpladser og Vig by. Her fotograferet på festivalens genbrugsplads med sorteringsbure og klare sække. Foto: Margrethe Groth
gallery icon

Se billedserie

I fem år har Kirsten Kongslev stået i spidsen for et stort team på 160 frivillige, der tager sig af det omfattende område med indsamling og sortering af affaldet fra festivalområde, campingpladser og Vig by. Her fotograferet på festivalens genbrugsplads med sorteringsbure og klare sække. Foto: Margrethe Groth
Foto: Foto: Margrethe Groth
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ambitiøs affalds-plan på festival: Det grønne hjerte banker for miljøet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ambitiøs affalds-plan på festival: Det grønne hjerte banker for miljøet
Odsherred - 02. juli 2020 kl. 13:30
Af Stefan Andreasen

Grøn omstilling er på alles læber i disse dage, men på Vig Festival har omstillingen været i gang i fem-seks år. Et af de helt store områder er affalds-sorteringen. Festivalen er nået langt med miljø-vagthunden Kirsten Kongslev i spidsen.

Vig Festivals grønne hjerte i logoet er ikke kun symbol for fællesskab. Det symboliserer, at miljø og bæredygtighed er centralt, og at der løbende er gang i den grønne omstilling. Også i år, hvor festivalen er corona-aflyst.

- Vi har arbejdet med miljø og bæredygtighed og grøn festival i fem-seks år nu, og vi videreudvikler hele tiden. Det er i fokus på alle møder, siger formand Ole Larsen.

- Vi bruger årligt flere hundrede tusinde kroner på at gøre tingene mere miljørigtigt. Vi indkalder mange flere frivillige til affalds-sortering. Men vi gør det med glæde, fordi vi mener, at det er rigtigt og vigtigt, siger formanden.

I fem år har Kirsten Kongslev stået i spidsen for et stort team på 160 frivillige, der tager sig af det omfattende område med indsamling og sortering af affaldet fra festivalområdet, campingpladserne og Vig by. I alt genererer en festival 65 tons affald.

- Kirsten er vores miljø-vagthund. Hun har holdt processen kørende og har arbejdet for at få miljø og klima implementeret overalt. Hun er en ægte foregangskvinde, siger Ole Larsen.

Egen genbrugsplads
- Før min tid blev det hele væltet op i containere: Fedt, mad, pap, plastik og alt muligt. På fem år har vi opnået en sortering, der nærmer sig de 100 pct., fortæller Kirsten Kongslev, der i festivaldagene har 55 frivillige i gang med at fin-sortere det indsamlede affald på festivalens egen genbrugsplads bag Håndværkerbyen.

Herfra køres det til de offentlige genbrugsanlæg eller til private aftagere af for eksempel bio-affald, metal, pap og flamingo-pap, blandt andre Galaxe Gulve.

- Vi leder efter samarbejdspartnere, som kan udnytte vores affald. Tidligere samarbejdede vi med CanAlt Redesign i Egebjerg, som genanvendte stof fra efterladte festivalstole, telte og sækkestole, fortæller Kirsten Kongslev.

Fedt til biodiesel
Affalds-sorteringen indledes i og bag alle boder, restauranter, caféer og barer på festivalområdet, både de eksterne og festivalens egne. Der er opstillet skraldestativer med gennemsigtige plastsække og stålbure til sortering i kategorierne metal, plast, flamingo og pap.

Bio-affald og stege- og friturefedt opsamles i 90 liters spande, der afhentes af Daka Refood i Horsens til genanvendelse som biogas eller biodiesel. Alene på området stege- og friturefedt blev der i 2019 opsamlet 18 spande med 90 liter i.

- Vi er på vej mod en 100 pct. sortering, men vi vil aldrig kunne nå tallet helt. Vi kan for eksempel ikke sortere inde på pladsen imellem gæsterne, hvor affaldet mest er plastkrus, engangsbakker til mad, sugerør og den slags, som ikke kan genanvendes, fordi det har været i berøring med mad og drikke. Det er alt sammen brændbart affald, fortæller Kirsten Kongslev.

Ølkander, plastik-ølglas og shots-rør er med pant og indsamles af børn og unge, der afleverer dem i festivalens genbrugsbod.

- Vi har en stor udfordring med affalds-sortering på den frie camping med de unge. Det går ret godt på de campingpladser, hvor »de rigtigt« voksne bor, men knap så godt, hvor de unge bor. De er alt for »trætte« til at sortere affald, fortæller team-chefen.

Diesel-maskiner
Hun har også et vagtsomt miljø-blik rettet mod de dieseldrevne gatorere (små landbrugs-maskiner), som affalds-teamet bruger til at afhente bure med indsamlet affald på festivalområdet, campingpladserne og i byen.

- Det koster meget maskinkraft og diesel at indsamle affald ude i de fjerneste kroge af camping-områderne, hvor vi er nødt til at have stativer stående, så gæsterne ikke selv skal flytte sig for at komme af med affald, fortæller Kirsten Kongslev.

Klare sække fra affaldsstativerne presses sammen i tråd-bure, der rummer en kubikmeter. På en stor maskin-trailer kan der stå seks bure på række.

- Vi drømmer om at skifte til el-gatore, men de mangler stadig power til at kunne trække de store trailere, siger Kirsten Kongslev.

Håndværkere, el-team, vvs-folk kører også i gatore.

En speciel udfordring for sorterings-teamet er ny, sammensatte emballage.

- For eksempel engangs-fustager til færdigblandede drinks, hvor vi måtte opfinde et nyt værktøj for at kunne åbne dem og adskille plastik og metal i sorteringen, fortæller Kirsten Kongslev.

Engangs-plast
Festival-formand Ole Larsen oplyser, at festivalen hele tiden er i dialog med leverandører for at få leveret miljøvenlige produkter.

- Vi har længe ønsket at komme væk fra en-gangs ølglas i plastik, og vi er tæt på at finde en løsning med Tuborg, vores leverandør, om genanvendelige ølglas, der vaskes i en vaskemaskine, fortæller formanden.

De store dieseldrevne generatorer, der leverer strøm på festivalområdet, er også en stor post på CO2-regnskabet, og festivalen har fremtidsblikket rettet mod området.

- Men det vil kræve nogle løsninger, som ikke er udviklet til branchen endnu, og det vil betyde, at vi skal have gravet kabler ned både på vores egen og lejet jord. Men vi kommer ikke udenom at se på diesel-generatorerne, siger formanden.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk