19. maj 2019
Ældrerådets formand, Inger Andersen, i Odsherred Kommune, giver et svirp til den kommunale ældrepolitik i praksis.
Ældrerådets formand, Inger Andersen, i Odsherred Kommune, giver et svirp til den kommunale ældrepolitik i praksis.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ældrepolitikken halter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældrepolitikken halter
Odsherred - 14. januar 2019 kl. 16:32
Af Martin Hoffmann Kønig
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Underskuddet bliver bare større og større og større. Og hver gang de siger, at nu er der styr på det, så vælter det hele snart efter.

Ældrerådets formand i Odsherred KommuneInger Andersen og næstformand Kirsten Johansen giver gerne deres bud på en vision for et værdigt ældreliv i Odsherred, men snart 10 år som ældrerådsformand har lært Inger Andersen, at Odsherred Kommune nærmest kronisk har ondt i økonomien på omsorgs- og ældreområdet, og det giver svære kår for at formulere en troværdig og visionær ældrepolitik.

Formanden for Ældresagens lokale koordinationsudvalg, Ole Christensen, gennemgår gerne kommunens ældrepolitik, og særligt kommunens fokus på opkvalificering af personalegrupper og genindførelse af køkkener og madtilberedning på plejecentrene, får rosende ord med på vejen.

Ældrerådet drypper dog lidt malurt i bægeret.

- Der er jo det problem, at der ikke er fulgt personale med køkkenerne, så det er ikke alle steder, at de kan bruges, siger Inger Andersen.

Tror på lederne
Ældrerådets formand tror på, at den nye direktør og den mindst lige så nye centerchef vil gøre alt det de magter for at rette op på ældreområdet, men erfaringen siger hende, at risikoen for at de »knækker nakken« på vejen er stor.

- Det virker som en umenneskelig opgave. Med de ting der klinger på vandrørene med underskud alle vegne, kan det jo blive svært for politikerne at holde deres løfte om at der ikke vil komme serviceforringelser, men det er noget vi vil holde dem op på, siger hun.

Politikerne hævder hårdnakket, at de ikke styrer efter normeringer, men opgaver, på ældreområdet. Men den går ikke, lyder det fra ældrerådet, for hvis ikke der tilføres hævede normeringer, altså flere hænder til at passe og pleje, så skrider den værdige ældrepolitik.

Drøm større
De to ledere fra ældrerådet ser gerne, at der kommer et mere tværgående samarbejde mellem rådet og de faste politiske udvalg, og så efterlyser de en administration og politikere, der tør drømme lidt større.

- Hvorfor finder man ikke ud af om bilerne på plejecentrene bliver brugt hele tiden eller om der kunne være tidpsunkter hvor frivillige kunne komme og køre en tur med de ældre? spørger Inger Andersen.

Selvom ældrerådets medlemmer godt ved, at social- og forebyggelsesudvalgets oversigt over omprioriteringsbidrag handler om at skabe politisk råderum, så »knækker filmen,« og de råber »vagt i gevær,« når der forelsås at skære ned på de forebyggende sygeplejersker.

Ældrerådet er gerne leverandør af områder, som politikerne passende kunne kaste sig over, hvis de vil gøre pæne ord til realiteter. Det drejer sig om at sikre kommunens ældre tandpleje og sætte fokus på deres ernæringstilstand.

- Rigtig dårlig tandstatus giver risiko for alvorlige sygdomme, til dårlig ernæring og til isolation, siger Kirsten Johansen.

Næppe et demenshus
I modsætning til de fleste lokalpolitikere og pårørendegruppen Livsgnisten, tror ældrerådet ikke meget på et kommunalt demenshus, og de konkrete planer om et hus i Jyderup, får knubbede ord med på vejen.

- Jeg synes der bliver arbejet i to forskellige retninger. De pårørende har sat noget i gang med en arkitekt og næsten købt en gård. Men de skal så »bare« bruge 10 - 15 mio. kr. I kommunen er de seneste planer jeg har hørt, at man arbejder på at bruge et af de snart sammenlagte væresteder til en slags demenscafe. I det hele taget er arbejdet i demensudvalget så diffust, og jeg føler ikke man spiller den samme melodi, men de pårørende har også kun været inviteret med til èt møde, og det går jo ikke, hvis man skal have tingene til at hænge sammen, siger Inger Andersen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk