16. oktober 2021
Tanja Engelhardts trofaste følgesvend er fritten Slinky, som vejer så lidt, så hun kan bære den, trods den nedsatte muskelstyrke i armene.
gallery icon

Se billedserie

Tanja Engelhardts trofaste følgesvend er fritten Slinky, som vejer så lidt, så hun kan bære den, trods den nedsatte muskelstyrke i armene.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 19-årig pige lever i smertehelvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

19-årig pige lever i smertehelvede
Opdateret 15. maj 2016 kl. 10:35
Odsherred - 12. maj 2016 kl. 09:00
Af Helene MacCormac

Hver eneste morgen vågner den 19-årige Tanja Engelhardt fra Grevinge med smerter i hele kroppen. Hovedpine og ledsmerter. Hun har ondt i armene, og har ikke kræfter til at tage strømper på, rede sit hår eller børste tænder.

arrow Læs også: HPV-piger tyer til alternativ behandling

Som ung teenager var hun en aktiv pige, som gik til svømning og springymnastik. Som 13-årig blev hun, som en af de første danske piger, vaccineret mod den frygtede HPV-virus. Seks måneder senere begyndte smerterne og følelsesløsheden i ben og arme. Siden er det gået stille og roligt ned ad bakke.

- Det summer i hænderne og benene. Jeg kan næsten ikke mørke min højre hånd, og jeg har altid kolde hænder og tæer, fortæller Tanja Engelhardt.

Trods 25 grader udenfor, er fødderne pakket ind i tykke uldsokker, og hænderne føles afkølede, som på en vinterdag uden vanter.

- Da symptomerne viste sig, troede vi i første omgang, at det var almindelige tegn på teenagealder, fortæller Tanjas far, Leon Engelhardt.

Tanja var træt og sløv. Sov meget, og fik svært ved at koncentere sig i skolen. Senere tog problemerne og smerterne til. Tanjas forældre frygtede, at det kunne være cancer eller andre alvorlige sygdomme. De spurgte også lægerne, om det kunne være vaccinen, men det er hele tiden blevet afvist.

- Lægerne mente, det kunne være vokseværk eller skævhed i ryggen. En overgang rendte Tanja rundt med et indlæg i skoen. Alle andre forklaringer, end vaccinen, fortæller Tanjas mor, Heidi Engelhardt, til Nordvestnyt torsdag.

arrow Færre anmelder HPV-bivirkninger
18. maj 2016 kl. 14:24 Opdateret: kl. 13:21
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk