26. februar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vil til bunds i sag om miljøgift i grundvand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vil til bunds i sag om miljøgift i grundvand
Opdateret 22. oktober 2020 kl. 11:35
Nordsjælland - 22. oktober 2020 kl. 11:20
Af Jesper Sabroe

Nordsjælland: I 2018 fandt vandselskabet Novafos indhold af pesticidstoffet DMS i drikkevandet fra Marbæk Vandværk, som forsyner byområdet i Frederikssund med vand. DMS blev målt i en mængde, der ligger over Miljøstyrelsens grænseværdi og Novafos lukkede derfor de vandboringer til vandværket, der havde et forhøjet indhold af DMS.

arrow Læs også: Fors: Du kan trygt drikke vandet fra hanen

Nu går Region Hovedstaden videre med undersøgelser, der skal fastlægge, om den forureningskilde, der allerede er påvist, er den primære årsag til Marbæk Vandværks udfordringer med DMS, eller om der er andre kilder til forureningen.

Undersøgelserne sker på baggrund af en større kortlægning i 2019. Regionen opsporede dengang en række såkaldte punktkilder til indholdet af DMS i grundvandet, og fandt også en mulig kilde til forureningen med DMS i grundvandet, som man nu vil se nærmere på.

Derfor en undersøgelse
DMS er en forkortelse for N,N-dimethylsulfamid og er et nedbrydningsprodukt fra aktive stoffer i svampemidler.


DMS stammer fra svampemidler anvendt på for eksempel bær og frugt.


DMS kan også stamme fra konserveringsmidler i træbeskyttelse.
Siden sommeren 2018 har det været obligatorisk for vandforsyninger at kontrollere vandet for DMS.


Resultaterne viser, at DMS er udbredt i grundvandet i både by- og landområder i Region Hovedstaden.


Pesticidforurening stammer blandt andet fra gamle punktkilder som spild ved vaskepladser og udsivning fra nedgravede pesticidrester og fra landbruget.


Region Hovedstaden har ansvaret for de gamle punktkilder, mens brugen af pesticider i landbruget reguleres af staten og kommunen.


Kilde: Region Hovedstaden

- I Region Hovedstaden ser vi med stor alvor og bekymring på de mange fund af pesticidstoffer i grundvandet. Vi har derfor sat ekstra fokus på pesticider for at blive klogere på disse forureninger, og hvordan vi kan afværge dem. Denne indsats er en del af vores samlede plan for beskyttelse af grundvandet, så vi også i fremtiden kan drikke rent vand fra vandhanen, siger Kim Rockhill (A), formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden.

Undersøgelsen sker i tæt samarbejde mellem Region Hovedstaden, vandselskabet Novafos og Frederikssund Kommune. Kommunen har lokalkendskabet og bidrager med oplysninger om området, mens Novafos løbende bidrager med viden om de lokale forhold til det samlede forureningsbillede.

- I tilfældet med Marbæk Vandværk har vi fået bragt de store mængder af data og viden, som ligger hos hver af parterne i spil til fælles gavn og også været fælles om finansieringen af en lokal grundvandsmodel. Vi håber, at der kan tages hånd om forureningen i området, så det også i fremtiden kan levere grundvand til godt drikkevand til Frederikssund, udtaler Bo Lindhardt, vicedirektør og vandchef i Novafos, der driver Marbæk Vandværk.

Region Hovedstadens undersøgelse af grundvandet vækker også glæde i Frederikssund Kommune, der fører tilsyn med vandværkerne og drikkevandets kvalitet.

- Det er altid utroligt trist, når et vandværk finder uønskede stoffer i vort drikkevand. Derfor hilser jeg samarbejdet mere end velkommen mellem regionen, vandværkerne og kommunen om at opspore de mulige forureningskilder og dermed få kortlagt omfanget af forureningen. Vi står jo med et stort fælles problem. Vi ser frem til at få resultaterne af undersøgelsen og fortsætter samarbejdet om de videre tiltag, siger Tina Tving Stauning (A), formand for Teknisk Udvalg i Frederikssund Kommune.

Region Hovedstadens undersøgelser forventes færdige i løbet af forsommeren 2021. Herefter tager regionen stilling til, hvad der videre skal ske.

arrow Styrelse gav ulovligt ja til gift i vandet
04. november 2020 kl. 20:00 Opdateret: kl. 15:00
arrow Miljøstyrelsen ignorerede kritik om pesticider i vandet
03. november 2020 kl. 17:22 Opdateret: kl. 17:24
Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?