26. maj 2020
#1169536
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vandværk søger dispensation for indhold af pesticidrester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vandværk søger dispensation for indhold af pesticidrester
Nordsjælland - 01. april 2019 kl. 03:47
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Pesticidresten DMS giver igen problemer for Marbæk Vandværk nær Frederikssund, skriver Frederiksborg Amts Avis.

I juni sidste år blev pesticidresten DMS fundet i vandet fra Marbæk vandværk i en koncentration, der var det dobbelte af grænseværdien. Det fik Novafos, der er et fælles vandselskab for ni kommuner, til at lukke tre indvindingsboringer. Men nu viser det sig, at forureningen bevæger sig mod de øvrige boringer i området, hvilket har fået Novafos til at varsle Frederikssund kommune, at man i løbet af i år risikerer igen at overskride grænseværdier for værket, der leverer vand til 20.000 borgere i området.

- Der er en risiko for, at vi i løbet af 2019 ikke kan overholde grænseværdien for indhold af DMS i drikkevandet fra Marbæk Vandværk. Derfor har vi indsendt en dispensationsansøgning til Frederikssund kommune. Det er en varsling, så man kan forberede myndighedsbehandlingen. Det er ikke sikkert ansøgningen bliver aktuel, for lige nu overholder vandet fra Marbæk Vandværk grænseværdierne. Vi forventer at kunne fortsætte med at overholde grænseværdier- men der er en risiko for at vi ikke kan, siger Bo Lindhart, vicedirektør og vandchef i Novafos.

Foreløbig er der ikke taget stilling til ansøgningen, da en kommune ikke kan give dispensation uden at rådføre sig med Styrelsens for Patientsikkerhed. Det skal sikre, at der kun gives dispensation, hvis der ikke er en potentiel fare for sundheden - og der ikke kan skaffes alternativ vandforsyning. I følge Frederikssund kommune vil Styrelsen først tage stilling til sagen, når der foreligger en overskridelse af grænseværdierne.

En af landets førende eksperter på grundvandskvalitet og pesticider, Walther Brüsch, geolog og seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening kalder situationen usædvanlig.

- At man indsender en dispensationsansøgning viser, at selskabet står med ryggen mod muren og ikke har andre muligheder, siger han.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?