16. juli 2019
Faglig sekretær i 3F BJMF Rasmus Kreutzmann, der her ses foran et byggeri i Rungsted, mener, at både bygherre, Søllerød almene Boligselskab, og hovedentreprenør, Byggeselskabet Paulsen, bør kigge sig selv og hinanden dybt i øjnene, efter at otte moldoviske mænd blev anholdt på en byggeplads i Vedbæk. Mændene kunne ikke fremvise gyldigt id, og de er blevet udvist af landet. Foto: Lars Sandager Ramlow
Faglig sekretær i 3F BJMF Rasmus Kreutzmann, der her ses foran et byggeri i Rungsted, mener, at både bygherre, Søllerød almene Boligselskab, og hovedentreprenør, Byggeselskabet Paulsen, bør kigge sig selv og hinanden dybt i øjnene, efter at otte moldoviske mænd blev anholdt på en byggeplads i Vedbæk. Mændene kunne ikke fremvise gyldigt id, og de er blevet udvist af landet. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udenlandske arbejdere med falsk id udvist af landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udenlandske arbejdere med falsk id udvist af landet
Nordsjælland - 07. marts 2019 kl. 12:19
Af Joram G. Menzer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Otte mænd fra Moldova er blevet udvist af landet, efter at de blev anholdt uden gyldig id eller arbejdstilladelse på en byggeplads, hvor der opføres almene boliger.

arrow Læs også: Byggeselskab smider underleverandør på porten efter fusk

Der er tale om en byggeplads i Vedbæk, hvor der opføres 51 almene boliger, og de otte mænd er blevet udvist med indrejseforbud.

To af de otte mænd fremviste falsk id, så det fremstod, som om, at de var fra Rumænien, mens de seks andre ikke havde fysiske dokumenter på sig, men fremviste billeder af lignende dokumenter på deres telefoner.

Da Rumænien er medlem af EU, hvilket Moldova ikke er, ville det betyde, at mændene kunne arbejde lovligt i andre EU-lande - såsom Danmark - hvis de var rumænere.

De to mænd med de fysiske dokumenter på sig blev dømt for dokumentfalsk, og det resulterede - udover udvisningen og indrejseforbuddet - i 20 dages ubetinget fængsel. De seks andre mænd blev dømt for overtrædelse af udlændingeloven, fordi de arbejdede uden arbejdstilladelse. Udover at blive udvist af landet, fik de hver en bøde på 3000 kroner.

Det er Søllerød almene Boligselskab (SAB), der står bag opførelsen af de almene boliger, og hovedentreprenøren er Byggeselskabet Paulsen, og her oplyser direktør Christian Paulsen, at man tirsdag aften har opsagt aftalen med VIP Incorporation, der var hyret til at stå for en del af arbejdet på pladsen.

- Vi har hævet aftalen med VIP Incorporation og smidt dem af pladsen, for vi kan ikke stå inde for at udsætte bygherren for sådan en sag, siger Christian Paulsen.

Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær i 3F BJMF (Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, red.), mener, at både hovedentreprenøren og bygherren har et forklaringsproblem.

- De vil sikkert undskylde sig med, at der er tale om en underentreprenør, men jeg synes, at bygherren og hovedentreprenøren bør kigge sig selv og hinanden dybt i øjnene og spørge: »Hvordan kan sådan noget foregå på vores byggeplads?«. Enten er de blinde, og ellers ved de sgu godt, hvad der foregår. Men det tyder jo på, at man enten køber tingene lidt for billigt, eller at man er fuldstændig ligeglad med løn og arbejdsforhold, siger Rasmus Kreutzmann.

Michael Demsitz, der er administrerende direktør i Boligkontoret Danmark, siger, at de tager »skarpt afstand« fra sagen.

- Det er en forkastelig sag. Det må ikke foregå, og vi forsøger også at gardere os mod lige præcis sådan nogle hændelser i vores kontrakter. Men der er jo sandsynligvis tale om bedrageri med falsk id, og nu har vi altså bedt om at få en redegørelse fra hovedentreprenøren. Vi tager stærk afstand fra den slags, og vi er vores ansvar bevidste, siger Michael Demsitz, mens borgmester i Rudersdal Jens Ive (V) er rystet over sagen.

Borgmester Jens Ive (V) siger, at han er rystet over sagen.

- Jeg finder det helt uacceptabelt, og selvfølgelig er der et ansvar hos entreprenøren, og det er ikke godt nok at smide dem (VIP Incorporation) af pladsen. De skulle aldrig have været inde på pladsen. Jeg synes, at det er et udtryk for en entreprenør, der ikke løfter sit fulde ansvar, siger Jens Ive.

Direktøren i VIP Incorporation, Nadeem Akram, siger, at han er bekendt med, at otte mænd i sidste uge blev anholdt på Vedbæk Park-projektets byggeplads. Men mændene har ifølge Nadeem Akram intet med VIP Incorporation at gøre.

- Jeg ved ikke, om det er en underleverandør til et af de andre firmaer på pladsen, men det er ikke noget, vi er bekendte med, siger Nadeem Akram.

Så det er ikke jeres medarbejdere?

- Nej, det er det ikke.

Nadeem Akram oplyser, at hans firma har fagentrepriser hos Byggeselskabet Paulsen.

Men de otte udenlandske mænd, der viste sig ikke at have de rigtige papirer, er ikke nogen, der er ansat hos jer?

- Nej, overhovedet ikke. Vi har slet ikke håndværkere ansat i huset. Vi er rent og skært administrationsselskab. Vi administrer malerdelen og tømrerdelen for byggelederen, og så laver vi kvalitetssikring.

Så det er ikke jeres ansvar, hvem der arbejder derude?

- Nej. Det er hovedentreprenøren.

Den forklaring giver direktør i Byggeselskabet Paulsen Christian Paulsen ikke meget for:

- Det er helt ude i hampen. Vi har hyret dem til at lave blandt andet malerarbejde. Vores aftale med dem er, at de skal levere og montere vægge og male, siger han.