23. august 2019
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen kommer ud i hård kamp om sit mandat ved det kommende folketingsvalg, hvis man skal sætte lid til Altingets seneste geografiske mandatprognose for Nordsjællands Storkreds.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen kommer ud i hård kamp om sit mandat ved det kommende folketingsvalg, hvis man skal sætte lid til Altingets seneste geografiske mandatprognose for Nordsjællands Storkreds.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tæt Venstre-kamp på vej i Nordsjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tæt Venstre-kamp på vej i Nordsjælland
Opdateret 28. januar 2019 kl. 16:56
Nordsjælland - 28. januar 2019 kl. 12:14
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Venstre tre folketingsmedlemmer Sophie Løhde, Hans Andersen og Claus Hjort Frederiksen samt den højprofilerede ny kandidat Anna Libak kommer ud i en hård intern kamp til det kommende folketingsvalg. Venstre står nemlig til at gå ét mandat tilbage fra tre ved valget i 2015 til to, hvis Altingets seneste geografiske mandatprognose for Nordsjællands Storkreds står til troende.

Prognosen, der udarbejdes hver måned på basis af et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne, er udarbejdet for Altinget af professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet.

Den nyeste prognose viser fremgang for Socialdemokratiet, der vil gå fra tre til fire mandater valgt i Nordsjælland, mens Venstre altså mister et mandet. Det samme gør DF, der også går fra tre til to, mens Liberal Alliance går fra to til et enkelt mandat valgt i Nordsjælland og Alternativet mister sit ene mandat.

SF, Konservative, Enhedslisten og de radikale beholder deres enlige mandater, mens Nye Borgerlige, hvis spidskandidat i Nordsjællands Storkreds er Hillerød-byrådsmedlem Mette Thiesen, ifølge Altingets prognose ikke opnår valg i Nordsjælland.

Prognosen viser samtidig, at hvor der ved valget i 2015 faldt 16 kreds- og tillægsmandater i Nordsjælland, så vil der ved det kommende valg - hvis det følger prognosen - kun falde 13 pladser i Folketinget til politikere opstillet i Nordsjællands storkreds.

Holder prognosen stik er Liberal Alliances May-Britt Kattrup, der er valgt på et tillægsmandat i Nordsjælland i farezonen, mens partiformand Anders Samuelsen synes sikker på valg.

Hos DF er det i dag Pia Adelsteen, Jens-Erik Messmann og Marlene Harpsø, der er valgt for DF i Nordsjælland. Alle stiller op igen, men i og med at DF's stemmemagnet fra seneste Europaparlamentsvalg nu stiller op i Nordsjælland - og partiet står til tilbagegang - må to af de tre i dag føle sig truet på posten.

Hos Alternativet er det i dag, Christian Poll, der er valg, men han står til at blive offer for partiets forventede tilbagegang.

Ved valget i 2015 blev Nick Hækkerup, Christine Antorini og Pernille Schnoor valgt ind for Socialdemokratiet. Nick Hækkerup genopstiller, det gør de to andre ikke, hvilket betyder nye navne ind for partiet i Nordsjælland.

Mandatfordelingen i prognosen er beregnet ved, at Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålingerne, som baserer sig på en formel udformet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet, er fordelt geografisk ud fra den geografiske fordeling af stemmerne ved folketingsvalget i 2015 og næsten 11.000 Gallup-interviews indsamlet i hvert kvartal siden valget.

Læs mere på Altinget (Kræver abonnement)