6. august 2021
- Jeg ville ønske, at alle skoler i Cambodia kan tilbyde eleverne undervisning i brugen af computere, siger it-lærer Phosun Sothearoath på Preah Enkosa Secondary School, Foto: Lone Zacho
gallery icon

Se billedserie

- Jeg ville ønske, at alle skoler i Cambodia kan tilbyde eleverne undervisning i brugen af computere, siger it-lærer Phosun Sothearoath på Preah Enkosa Secondary School, Foto: Lone Zacho
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svært at få brugen af computere ind på skemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svært at få brugen af computere ind på skemaet
Nordsjælland - 20. maj 2020 kl. 14:29
Af Karl Erik Frederiksen

Kun fordi kasseret dansk it-udstyre kan genbruges, kan eleverne på tre skoler i Cambodia lære at bruge computere, skriver Sjællandske Mediers dagblade:

arrow Læs også: Brugte computere baner vejen for drømmeskole

- Hvis det står til mig, bør alle skoler i Cambodia arbejde mere på at gøre børnene fortrolige med at bruge computere. De ser ikke computeren som et naturligt kommunikationsmiddel i stil med de smartphones, som mange af dem har, siger it-læreren Phosun Sothearoath på Preah Enkosa Secondary School, der ligger 40 kilometer uden for storbyen Seam Reap.

Han er den ene af skolens to lærere, der kan undervise i brugen af computere. I alt er der på skolen 507 elever, som de skal undervise. Til hver klasse er der på skemaet sat én time af om ugen til computerlære. I praksis vil det sige, at de næsten kun når at lære at bruge computerne som skrive- og regneredskaber.

I skolens computerrum står 40 stationære computere. De har tidligere været brugt af skolebørn i Gribskov kommune. Kun omkring halvdelen af computerne er tændt, når der undervises. Ved flere af de øvrige computere sidder to-tre elever, som skal skiftes til at bruge samme computer.

- Vi har ikke noget internet på skolen. Jeg har derfor selv forsøgt at koble alle computerne sammen, så vi kan lave vores eget lille netværk, men det er svært at få kabler til de gamle stationære computere, og vi har ikke nogen tekniker, der kan hjælpe os.

- Det gode ved, at vi ikke tænder alle computere på én gang er, at vi sparer strøm. Nogle gange ligger temperaturen udenfor tæt på 40 grader, og så udvikler de tændte computere så meget varme, at de ikke kan arbejde. Andre gange går strømmen i hele byen, og så kan vi slet ikke bruge dem, siger læreren.

- Alligevel ville jeg ønske, at faget blev skrevet ind i læseplanen, så det kan opprioriteres, siger han.

Kun større børn
I øjeblikket er der tre skoler omkring Siem Reap, som lærer eleverne på 7.-9- klassetrin at bruge computere.

- For nogle år siden forsøgte vi også at etablere computerrum på primary schools, så de små børn kunne lære at bruge computere i tidlig alder. Det måtte vi opgive, fordi vi løb ind i for mange problemer med at få undervisningen ind på skemaet og med at få frigjort lærere til opgaven. Derfor koncentrerer vi os nu om de større elever. Samtidig er vi begyndt at give computere til skole- og afdelingsledere samt andre lærere, så de kan blive fortrolige med at bruge computere og være med til at gøre det mere naturligt at inddrage computere i undervisningen, siger Von Syden, der koordinerer Workingschools indsats i Cambodia.

Hans samarbejde med den sjællandske NGO-gruppe har nu eksisteret i 12 år. I den tid har Workingschool i samarbejdet med Computergruppen Holbæk sendt 665 computere til Cambodia. Der er desuden sendt et tilsvarende stort antal til skoler i Myanmar.

- I begyndelsen var det frivillige fra Computergruppen Holbæk, som renoverede computerne, mens Workingschools medlemmer koncentrerede sig om at indsamle og reparere skolemøbler, men nu har Workingschool også en gruppe it-nørder, som sørger for at rense de donerede computere for indhold og gøre dem klar til skolebrug, siger den pensionerede skolelærer Bruno Nielsen, som stiftede Workingschool i 2003.

- Vi fortsætter arbejdet, og hvis flere vil være med, skal de være velkomne. Vi fortsætter også med at indsamle brugte computere fra både uddannelsesinstitutioner og firmaer. Man behøver ikke at frygte, at uvedkommende får adgang til data, der er gemt på computerne, for vi sletter alt på harddiskene, inden vi installerer nye styresystemer i dem, siger Bruno Nielsen.

Fakta
Workingschool er en humanitær hjælpeorganisation, der blev stiftet i 2003 af Bruno Nielsen, der i mange år var lærer i Espergærde.

Organisationens formål er at yde bistand i form af oplæring og uddannelse til fattige og forældreløse børn i Den Tredie Verden.

I samarbejde med Computergruppen Holbæk har Workingschool siden 2008 indsamlet og renoveret brugte computere, som i samarbejde med NGO-gruppen Genbrug til Syd sendes til skoler i Cambodia og Myanmar.

Working School har i dag 135 medlemmer og optager gerne flere it-kyndige, der vil indgå i arbejdsgruppen, der har har hjemsted på Scan Factory i Ejlstrup ved Helsinge i Nordsjælland.

Flere oplysninger findes på hjemmesiden www.workingschool.dk

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?