24. august 2019
Sundhedsreformen mellem regeringen og Dansk Folkeparti blev præsenteret på et pressemøde tirsdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sundhedsreformen mellem regeringen og Dansk Folkeparti blev præsenteret på et pressemøde tirsdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sundhedsvæsen skal tættere på borgerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsvæsen skal tættere på borgerne
Nordsjælland - 26. marts 2019 kl. 13:02
Af Palle Høj
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at sundhedsvæsenet skal rykkes tættere på borgerne. Der skal oprettes flere nye moderne sundhedshuse og flerlægepraksisser, ligesom der skal uddannes markant flere sygeplejersker og praktiserende læger. Samtidig skal borgerne have hurtigere hjælp ved akut sygdom. Det er resultatet af den nye aftale om en sundhedsreform.

I dag mangler der praktiserende læger over alt i landet. Op mod 70 procent af landets lægepraksisser har lukket for nye patienter, og flere kommuner i Nordsjælland er ramt af mangel på praktiserende læger. Det gælder bl.a. i Fredensborg Kommune hvor over 93 procent af lægerne må sige nej til nye patienter, mens det er alle læger i både Hillerød, Rudersdal og Helsingør Kommuner.

Det vil VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti ændre på. Derfor har de med den nye sundhedsreform aftalt, at der skal uddannes flere praktiserende læger, så der fremover vil være en bedre lægedækning end i dag.

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der har været en af regeringens hovedforhandlere og samtidig er folketingsmedlem i Nordsjælland, glæder sig over de forbedringer, som aftalen stiller i udsigt for borgerne i Nordsjælland:

- Vi ønsker at rykke sundhedsvæsenet tættere på borgerne. Med sundhedsreformen sikrer vi flere praktiserende læger på både den korte og lange bane, så vi får gjort noget ved de markante lægedækningsproblemer, som vi desværre også oplever i Nordsjælland, siger innovationsminister Sophie Løhde.

Med sundhedsreformen ønsker partierne også at rykke endnu flere ukomplicerede behandlinger og kontroller tættere på borgerne og oprette nye moderne sundhedshuse, hvor man samler flere sundhedstilbud under ét tag. Der er afsat en ramme på 226 mio. kr. til sundhedshuse og flerlægepraksis til det nye sundhedsfællesskab i Nordsjælland.

- Det nære sundhedsvæsen skal styrkes, så vi kan rykke flere tilbud tættere på borgerne. Derfor investerer vi nu ekstraordinært 8,5 mia. kr. i en ny Nærhedsfond, så vi bl.a. kan sikre 2.000 flere sygeplejersker, ekstra akutberedskaber, nye sundhedshuse og flere praktiserende læger, siger Sophie Løhde.

Hun mener, at alt for mange borgere i dag oplever manglende sammenhæng i deres behandling og forløb på tværs af sygehus, kommune og almen praksis.

- Derfor etablerer vi 21 nye sundhedsfællesskaber, der skal bygge bro og binde sundhedsvæsenet bedre sammen. I Nordsjælland vil det også betyde en markant større nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet for borgerne, siger hun.

Regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt at sætte i alt 8,5 mia. kr. 2020-2025 til en ny nærhedsfond. Pengene skal gå til både lokale sundhedshuse og til flere hænder og udvidede kompetencer i kommuner og almen praksis.