25. juni 2021
Det er dette område vest for Kvistgård, hvor Helsingør kommune og Tulstrup Sten og Grus krydser klinger i retten
gallery icon

Se billedserie

Det er dette område vest for Kvistgård, hvor Helsingør kommune og Tulstrup Sten og Grus krydser klinger i retten
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Strid om ny grusgrav havner i retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Strid om ny grusgrav havner i retten
Nordsjælland - 11. juni 2021 kl. 04:00
Af Jesper Sabroe

Hvad vejer tungest. Et kulturhistorisk landskab med en oldtidsgravhøj og et velbevaret netværk af jordvolde og stendiger fra 1800-tallet, eller samfundets interesse for råstoffer. Den modsætning er sprællevende på et 24 hektar område ved den gamle landsby Reerstrup lige vest for Kvistgård.

arrow Læs også: Man skal opføre sig ordentlig

Området er udlagt til graveområde i Region Hovedstadens Råstofplan tilbage i 2012, og firmaet Tulstrup Sten og Grus (TSG), der selv ejer en af parcellerne i området, står på spring til at udvinde op til 100.000 kubikmeter råstoffer årligt de næste ti år. Men foreløbig er sagen sat på stand by, og afventer en retssag.

Sagen kort
Firmaet Tulstrup Sten og Grus har stævnet Helsingør Kommune for at få lov at fjerne 800 meter beskyttede stendiger og grave tæt på oldtidshøj så de kan udnytte en stor sand- og grusforekomst

For et år siden gav Helsingør Kommunes By-, Plan- og Miljøudvalg en begrænset dispensation til gravning i området. Udvalget ville ikke give dispensation efter Museumsloven til at fjerne i alt cirka 800 meter diger - og udvalget ville heller ikke dispensere for, så fortidsmindebeskyttelseszonen på 100 meter omkring gravhøjen indskrænkes med 40 meter. Kommunen kan kun gå med til et begrænset digebrud på 15 meter til en adgangsvej. Samtidig tilføjer kommunen et såkaldt landskabsbevarende vilkår, så bakkerne mellem digerne og de historiske veje - Helsingørsvej og Reerstrupvej - ikke graves bort, hvilket skal sikre den landskabelige sammenhæng med diger omkring råstofgraven og at dyr og planter fortsat kan færdes og sprede sig langs ydersiden af digerne.

Tulstrup Sten & Grus november stævnede sidste år Helsingør Kommune for at få afgørelsen kendt ugyldig. I stævningen, udarbejdet af advokat Håkun Djurhuus fra advokatfirmaet Bech & Bruun, hævdes det, at kommunens afgørelse er fejlbehæftet.

Christian Holm Donatzky (B), der er formand for Helsingørs By-, Plan- og Miljøudvalg, forsvarer udvalgets afgørelse.

- Vi mener, det er helt rimelige betingelser for at beskytte nogle vigtige hegn og fortidsminder, hvilket er kommunens rolle i denne sag. Det er jo ikke os, men regionen, der giver en gravetilladelse, men vi skal give en eventuel dispensation. Nu må vi afvente, hvad retten afgør, siger han.

Sagen er i øvrigt blevet berammet til den 16. marts 2022, oplyses det fra Center for By, Land og Vand i Helsingør Kommune

TSG's direktør Christian Bødker-Petersen uddyber, hvorfor man har valgt at trække kommunen i retten.

- Vi mener, Helsingør kommune har foretaget sig noget, som den ikke har juridisk hjemmel til. Kulturhistorien er allerede vurderet, da området blev udpeget til gravområde og de pågældende diger har ikke en værdi, som opvejer den samfundsmæssige værdi af at udvinde råstoffer. Der er tale om diger, hvor der hverken er indsyn til eller udsyn fra, siger han.

Grusgraven skal erstatte den grusgrav, TSG lukkede i Plejelt for nogle år siden.

- Vi vil åbne den ny råstofgrav, så vi forsat kan levere lokale råstoffer, der ikke først har skullet transporteres længere væk fra. Vi gør nu det, at vi deler processen op i to spor. Vi fortsætter ansøgningsprocessen for de områder, som Helsingør Kommune ikke har anfægtet. Og den sidste del venter på udfaldet af retssagen, siger Christian Bødker-Petersen.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?