4. august 2021
Ved valget i 2017 talte medlemmer af Seniorrådet i Egedal brevstemmer op. Formanden Bjarne Larsen (stående i blåt) glæder sig over, at der I år bliver tale om et fremmødevalg. Foto: Allan Nørregaard
Ved valget i 2017 talte medlemmer af Seniorrådet i Egedal brevstemmer op. Formanden Bjarne Larsen (stående i blåt) glæder sig over, at der I år bliver tale om et fremmødevalg. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan er opskriften på en høj stemmeprocent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sådan er opskriften på en høj stemmeprocent
Opdateret 02. marts 2021 kl. 06:03
Nordsjælland - 02. marts 2021 kl. 04:00
Af Jesper Sabroe

- Det har været et ønske for os gennem flere år, sådan siger formand Bjarne Larsen, Seniorrådet i Egedal Kommune med udsigten til at kommunens 10.-11.000 borgere over 60 år den 16. november kan stemme til valget til kommunens seniorråd ved at møde frem på et af kommunens ni valgsteder tirsdag den 16. november, når de alligevel skal stemme om, hvem der de næste fire års skal sidde i byrådet og i hovedstadens regionsråd.

arrow Læs også: Seniorer kan stemme ved fremmøde

- Det vil betyde, ud fra de erfaringer vi fra andre kommuner, at stemmeprocentren vil stige fra små 40 procent til måske 60-70 procent. Og indirekte giver det større indflydelse. Demokratiets regler er, at jo flere der støtter op om valget af et råd, jo mere bliver der lyttet til os, siger Bjarne Larsen, der dog skynder sig at tilføje, at rådet i forvejen føler sig godt hørt af kommunen.

Ældrevalg 2017-18, valgdeltagelse i pct.
Allerød: 69 Fremmøde
Egedal: 39,7 Brev
Fredensborg: 33,8 Fremmøde/digtalt/brev
Frederikssund: 61,5 Fremmøde
Furesø: 32,8 Digitalt/brev
Gribskov: 62,2 Fremmøde
Halsnæs : 60,4 Fremmøde
Helsingør: 23,1 Digitalt/brev
Hillerød: 39 Brev
Hørsholm :41 Brev
Rudersdal: 53,2 Fremmøde
Snit fremmødevalg: 63,8
Snit brevvalg: 43,7
Snit digitalt valg: 31,8
Kilde Danske Ældreråd.

Egedals seniorråd er i gang med at planlægge valget og bestyrelsen skal mødes den 24. marts for at forberede, hvordan man kan gennemføre valget, som blandt andet kræver at rådet kan stille folk ved stemmebordene ude på alle kommunens valgsteder.

- Der er en del praktiske ting, der skal være i orden, men det overlever vi nok. Vi er glade for, at det bliver fremmødevalg, og vi tager det som en anerkendelse af, at vi i al beskedenhed har gjort vores hjemmearbejde godt , er blevet mere synlige og kommer med gode høringssvar - og at vi dermed er med til at skubbe sagerne i den rigtige retning, siger han.

Et Egedal går fra brevvalg til fremmødevalg glæder organisationen Faglige Seniorer i Nordsjælland, der netop har skrevet ud til ar nu sendt brev til borgmestrene i Helsingør, Fredensborg, Furesø og Hillerød kommuner. De fire kommuner skal holde ældrevalg i år, og har ikke truffet beslutning om fremmødevalg. Hørsholm har heller ikke, men her holdes valget først i 2022.

Mindst hver fjerde år skal der afholdes valg til Danmarks 98 ældreråd.
Alle danskere, der er fyldt 60 år, kan stemme, og dermed være med til at sammensætte de lovfæstede råd, der sikrer ældre borgere indflydelse på kommunernes ældrepolitik.
I hver kommune fastlægges valgformen efter aftale med det lokale ældreråd.
Kommunerne kan vælge at gøre brug af fremmødevalg, brevstemme, digitale valg eller en kombination, alt efter hvilke praktiske forhold der er at tage hensyn til.
Det er op til kommunerne efter aftale med ældrerådet at fastlægge, hvornår ældrerådsvalget skal afholdes.
Kilde Danske Ældreråd

- Opskriften på at få en høj valgdeltagelse ved ældrerådsvalgene er at afholde valgene som fremmødevalg - og på samme dag som kommunalvalget. Gør kommunerne det, ser meget ud til, at de kan hæve stemmeprocenten med op til 20 procentpoint, siger Peter Kay Mortensen, formand for Faglige Seniorer i Nordsjælland. En større stemmeprocent vil give et større rygstød - og dermed give de råd, som rådene kommer med større vægt, mener han.

- Og man kan da undre sig lidt over, at det er de to største i klassen i Nordsjælland, Helsingør og Hillerød, som vi skriver til, samt to gode, socialdemokratisk drevne kommuner, siger Peter Kay Mortensen, der selv er tidligere socialdemokratisk kommunal- og regionalpolitiker.

Faglige Seniorer bakker op om Danske Ældreråds arbejde for at få ændret reglerne, sådan at ældrerådsvalg i fremtiden altid afvikles som fremmødevalg i forbindelse med kommunalvalget.

- Der har ikke været lydhørhed for det på Christiansborg indtil nu. Man er utrolig bange for at røre ved det kommunale selvstyre, siger han.

Faglige Seniorer har landet over været i kontakt med de 60 kommuner der ikke afholdt fremmødevalg i 2017. 28 af dem har denne gang valgt at gå over til fremmødevalg.

- Ved at fastholde en afstemning med brev eller digitalt, risikerer man at "udelukke" en større gruppe af ældre for at deltage i det lokale demokrati. Flere af de ældre skal jo alligevel hen og stemme til kommunevalget, siger Peter Kay Mortensen.

arrow Her vil man ikke afvise fremmødevalg
02. marts 2021 kl. 04:00 Opdateret: kl. 18:33
arrow Ældreråd skal have ny formand
07. november 2013 kl. 12:42 Opdateret: kl. 12:42
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?