26. januar 2021
To robotter vasker sengene ved hjælp af højtryksdamp. Foto Nordsjællands Hospital
gallery icon

Se billedserie

To robotter vasker sengene ved hjælp af højtryksdamp. Foto Nordsjællands Hospital
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her er det robotterne, der vasker senge og madrasser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er det robotterne, der vasker senge og madrasser
Nordsjælland - 01. december 2020 kl. 12:25
Af Jesper Sabroe

Arbejdet med at klargøre hospitalssenge har hidtil været en manuel opgave, som har slidt på især skuldrene hos de serviceassistenter, der har haft opgaven. Men nu er der udsigt til en 100 procent automatisk proces.

arrow Læs også: Hospitalsbyggeriet skal vække unges interesse for uddannelse

Nordsjællands Hospital i Hillerød har netop taget Skandinaviens første fuldautomatiske sengevask med VDS-teknologi i brug. Det vil betyde ensartet høj hygiejne, brug af mindre vand, bedre arbejdsmiljø for medarbejderne i sengecentralen og ikke mindst mulighed for at teste den teknologi, som vil være en del af i det nye hospital, fortæller driftschef i Facility Management Afdeling, Jesper Brandt.

- Patientsikkerhed handler i høj grad også om hygiejne og med indkøbet af den nye maskine sikrer vi, at senge og madrasser er 100 procent rengjort og desinficeret hver gang. Det sørger VDS-systemet for, siger han.

Bakterierne dampes væk

VDS står for »Validated Desinfection System«, og leverandøren af systemet, Weber Hospitals Systems, garanterer, at 99.999 procent af eventuelle bakterier dræbes i processen.

Den fuldautomatiske senge- og madrasvasker består af to robotter, som følger sengerammen helt tæt og skånsomt vasker med højtryksdamp. Det sker uden brug af kemikalier og med et vandforbrug 85 procent under en normal vask i hånden.

Sengene er med det samme klar til opredning og klar til at blive kørt op til en afdeling.

Det manuelle arbejde slider

For medarbejderne i sengecentralen betyder fuldautomatikken, at de undgår den manuelle vask af sengene. Thomas Opfermann, serviceassistent i sengecentralen ser frem til mere automatik.

- Lige nu vasker vi sengene manuelt og det slider på især skulderen. Med den nye maskine belaster vi ikke vores kroppe lige så meget. Det ved jeg, at mange af mine kolleger også ser frem til, siger han.

Sengevaskerrobotterne skal flytte med ud på det ny hospital i 2024.

Thomas Opfermann, serviceassistent i sengecentralen, ser frem til en mere skånsom arbejdsproces. Foto Nordsjællands Hospital

arrow Thomas Houe udnævnt til ny vicedirektør på hospitalet
07. november 2020 kl. 15:00 Opdateret: kl. 09:38
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?