4. marts 2021
Borgruinerne trådte tydeligere frem i landskabet i slutningen af 1800-tallet. Tegning af Martin Olsen, Esrum. Han var i øvrigt far til Arnold Olsen, der i 1929 skrev en bog om nordsjællandske helligkilder. Tegningen ligger i dag i Nationalmuseets arkiv.
gallery icon

Se billedserie

Borgruinerne trådte tydeligere frem i landskabet i slutningen af 1800-tallet. Tegning af Martin Olsen, Esrum. Han var i øvrigt far til Arnold Olsen, der i 1929 skrev en bog om nordsjællandske helligkilder. Tegningen ligger i dag i Nationalmuseets arkiv.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Overgroet tilflugtsborg bør frem i lyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overgroet tilflugtsborg bør frem i lyset
Nordsjælland - 11. juli 2019 kl. 10:54
Af Jesper Sabroe

Museum Nordsjælland vil sætte fokus på en jernalderborg midt i Gribkov som et projekt under den kommende nationalpark. Den gamle borg ligger midt i Gribskov, overgroet med en tæt bevoksning af gran og eg, som fra syd skyder sig ud i den afvandede Buresø midt i Gribskov.

Borgen, eller Buremansborg, er omgivet af stenvolde mod øst, syd og vest. Der er ingen vold mod nord, da borgområdet har været naturligt afgrænset af det utilgængelige vådområde. I dag er stedet overgroet af gran og eg, og langt de fleste skovgæster kender ikke til eksistensen af den gamle tilflugtsborg - som også ligger noget afsides i forhold til skovstierne.

Der er ingen skriftlige kilder, der kan datere borgen nærmere, men sandsynligvis har den været i brug i jernalderen eller tidlig middelalder.

- Borgen er ikke ukendt. Frederik d. VII har været forbi for at udgrave på stedet midt i 1800-tallet uden dog at finde genstande. Og man kan finde en omtale af Borgen ved Buresø i en registrering fra 1875 og herredsberejsningen fra 1876, hvor Nationalmuseet sendte folk ud for at registrere fortidsminder, fortæller arkæolog Liv Appel, Museum Nordsjælland.

Hvor borgen i sin tid lå beskyttet af et vådområde, er området nu helt drænet og dækket af tæt bevoksning. Når træer, der gror på selve voldene, vælter, river de voldene i stykker.

Men borgruinen bør frem i lyset, mener Museum Nordsjælland, der har indmeldt et forslag til nationalpark Kongernes Nordsjælland om at synliggøre, undersøge og formidle det skjulte fortidsminde.

- Borgen ved Buresø er det mest spændende fortidsminde i Gribskov, mener Liv Appel, der blev bekendt med borgen, da hun arbejdede på artikler om Frederik d. VII's udgravninger i Nordsjælland og om de nordsjællandske bavner, altså de bål som blev tændt i landskabet for at advare mod fjendens komme.

- Ved fjendtlige angreb søgte de mænd, der skulle kæmpe til kystren og deres skibe, mens den del af bondebefolkningen, der ikke var i stand til at deltage i landets forsvar, dvs. kvinder, børn, gamle og syge, i tilfælde af krig sammen med deres husdyr søgte tilflugt på borg- anlæg i de svært tilgængelige skove og moser langt fra kysten, som den ved Buresø, siger Liv Appel.

Museum Nordsjælland har netop meldt Buresø-projektet ind som en idé til nationalpark Kongernes Nordsjælland, der i løbet af de kommende år skal udarbejde en nationalparkplan.

- I dag er Bursø et stort område med gran, men ideen er, at man kan anskueliggøre, hvordan borgen lå i landskabet ved at fælde tæer og ved måske at undlade dræning, så der igen kommer vand i en del. Samtidig kan Naturstyrelsen bruge lejligheden til at fremvise ældre og skånsomme skovhugstsmetoder, da det jo er et fortidsminde. Man kunne også forestille sig at inddrage frivillige, sådan som det sker med høslæt og kulsvidning, siger Liv Appel, der mener projektet favner meget bredt.

- Det rummer både kulturformidling, miljøgenopretning, formidling og publikumsaktivende elementer, mener hun.

Vil man selv forsøge at finde den gamle tilflugtsborg så er nærmeste p-plads på Gillelejevejen ved Storkevadsvej lige nord for Naturstyrelsen ejendom, Ostrupgård. Fra Storkevadvej drejer man til venstre ad Buresøvej. Adgangen til borgen er nemmest fra syd.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?