25. februar 2021
Selvom brandsprøjterne står i flunkende fin stand, så har de mellem 10 og 20 år på bagen og skal afløses af biler med mere avancerede tekniske løsninger. Foto Allan Nørregaard
Selvom brandsprøjterne står i flunkende fin stand, så har de mellem 10 og 20 år på bagen og skal afløses af biler med mere avancerede tekniske løsninger. Foto Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye sprøjter til fem stationer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye sprøjter til fem stationer
Opdateret 24. februar 2021 kl. 10:56
Nordsjælland - 22. februar 2021 kl. 13:09
Af Jesper Sabroe

I løbet af de næste tre år vil de ældre automobilsprøjter på Nordsjællands Brandvæsens fem brandstationer i Fredensborg, Hørsholm, Allerød, Nærum og Birkerød forventeligt være udskiftet til nye, moderne modeller.

Det sker som et led i et stort fælles udbud blandt ni kommunale brandvæsner, som formentlig er Danmarkshistoriens største udbud af brandkøretøjer og som omfatter op til 45 nye brandkøretøjer til en anslået værdi af næsten 120 millioner kroner.

Ud af de 45 nye brandkøretøjer, som udbuddet lyder på, forventer Nordsjællands Brandvæsen at indkøbe et brandkøretøj i 2022 og med option på yderligere fire køretøjer.

- De fem køretøjer, vi skal udskifte, er mellem 10 og 20 år gamle. Et skifte giver større driftssikkerhed samtidig med, at den teknologiske udvikling for biler jo styrter af sted. Vi får brandsprøjter med nye partikelfiltre, sikkerhedsseler til brandfolkene og bedre arbejdsmiljø. For eksempel er der i da udstyr på taget, som skal tages ned manuelt. Men nye arbejdsmiljøkrav gør, at det skal ske alektrisk, siger Claus Larsen, operativ chef i Nordsjællands Brandvæsen.

Han er glad for, det er lykkedes at lave et samlet, stort udbud på nyt materiel.

- I Nordsjællands Brandvæsen stod vi netop over for at skulle udskifte en del af vores ældre automobilsprøjter, og derfor har det været helt oplagt for os at deltage i dette udbud, siger han.

I udbudsmaterialet er der lavet kravspecifikationer, som tager højde for de opgaver og udfordringer, beredskaberne vil stå overfor i fremtiden. Derudover er der indtænkt i udbuddet, at køretøjerne skal overholde nutidige arbejdsmiljøkrav og sikkerhedsstandarder.

Det er Østjyllands Brandvæsen, der har været den bærende kraft i arbejdet med at få udbuddet endeligt på plads. For de kommunale beredskaber er der flere fordele ved at gå sammen om et udbud af denne karakter.

- Der er ingen tvivl om, at så stort et udbud vil sikre os den absolut mest favorable pris på brandkøretøjerne. Samtidig vil et udbud af denne størrelse kunne tiltrække en bredere vifte af leverandører fra ind- og udland og dermed sikre, at vi får indkøbt de absolut bedste køretøjer, siger Claus Larsen.

Når tilbudsfristen udløber, er det forventningen, at brandvæsnerne udvælger fem leverandører til videre forhandling.

Foruden Nordsjællands Brandvæsen deltager Østjyllands Brandvæsen, Beredskab & Sikkerhed, Brand & Redning MidtVest, Midtjysk Brand og Redning, Trekantområdets Brandvæsen, Beredskab Fyn, Beredskab 4K og Vejle Kommune i udbuddet.

De gamle, udfasede køretøjer vil blive bortauktioneret.

-Der er et marked i hele Europa for brandkøretøjer. Nogle firmaer har specialiseret sig i at opkøbe og eksportere materiel af denne type. For 14 dage siden bortauktionerede vi således en gammel stigevogn, fortæller Claus Larsen.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?