23. januar 2021
Collstrupgrunden er så giftig, at der advares mod at gå ind på området. Foto: Allan Nørregaard
Collstrupgrunden er så giftig, at der advares mod at gå ind på området. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal der ryddes op på giftgrundene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal der ryddes op på giftgrundene
Nordsjælland - 06. december 2020 kl. 16:26
Af Marianne Due

De begynder i Jylland men indenfor en overskuelig årrække skal der også fjernes giftig jord fra de fire steder i hovedstadsområdet, hvor kemikalier fra tidligere tiders kemiproduktion og de virksomheder, der har forurenet naturen og jorden, og som nu truer med at forurene grundvandet. Det forventer SFs Peter Westermann, der er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden, som følge af søndagens aftale om en finansaftale for 2021.

arrow Læs også: 750 millioner til at støtte oplevelser

I aftalen fremgår det, at Regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet vil påbegynde arbejdet med oprensning af de store generationsforureninger i Danmark. Der er afsat 50 millioner kroner i 2021, og yderligere puljer frem mod 2025, så der i alt bruges 630 på at få ryddet op.

I første omgang drejer det sig om, atgenerationsforureningerne ved Himmark Strand, Kærgård Klitplantage, det tidligere Grindstedværket, Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund skal

prioriteres, jf. regionernes plan. Derefter følge de øvrige grunde, der blandt andet tæller ollstropgrunden i Hillerød, Lundtoftevej i Lyngby, Naverland 26 A og B i Glostrup, og Vestergade 5 i Skuldelev, Frederikssund.

I Glostrup og Frederikssund udgør forureningerne en trussel mod grundvandet, fortæller Peter Westermann.

- Jylland står først for, fordi de er længere fremme med forberedelserne, men aftalen betyder, at de nu tages hul på planen, og det er en historisk aftale, fordi regeringen har givet tilsagn om at betale regningen, siger Peter Westermann.

At staten tager regningen for de 10 største giftgrunde muliggør den endelige oprydning.

- Det har aldrig været realistisk, at regionerne selv kunne betale for oprensningen. De små budgetter, som vi har til regional udvikling er allerede brugt på de mange andre mindre giftgrunde, som truer både miljø og drikkevand i hovedstadsområdet, han.

Arbejdet igangsættes i 2021 og vil forventeligt fortsætte frem mod 2033.

arrow Staten giver 520 millioner til nye cykelstier
06. december 2020 kl. 12:40 Opdateret: kl. 12:40
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?