4. marts 2021
Fritz Stæhr-Olsens akvarel fra 1916 viser Sandgyden (Store Strandstræde) set fra syd. Strædet løber ud i Havnevej, hvor der står en gaslygte og bag denne stejler til ophængning af garn ned mod havnen. Kullen ses i baggrunden.  I Sandgyden er vist en flok gæs, der på den tid gerne gik rundt på Havnevej og i stræderne for at finde føde. Niels Skrædder boede på hjørnet ved Havnevej, men det vides ikke, om huset lå på det vestlige eller østlige hjørne.
gallery icon

Se billedserie

Fritz Stæhr-Olsens akvarel fra 1916 viser Sandgyden (Store Strandstræde) set fra syd. Strædet løber ud i Havnevej, hvor der står en gaslygte og bag denne stejler til ophængning af garn ned mod havnen. Kullen ses i baggrunden. I Sandgyden er vist en flok gæs, der på den tid gerne gik rundt på Havnevej og i stræderne for at finde føde. Niels Skrædder boede på hjørnet ved Havnevej, men det vides ikke, om huset lå på det vestlige eller østlige hjørne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Låge 6: Niels Skrædders nisse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Låge 6: Niels Skrædders nisse
Nordsjælland - 06. december 2020 kl. 04:00

Niels Skrædders hus i Gilleleje lå på hjørnet af Havnevej og Sandgyden, den nuværende Store Strandstræde. På loftet boede en nisse. Ja, ofte var der flere. Beboerne hørte dem støje om aftenen; for eksempel rullede de en tung genstand hen over loftet.

arrow Læs også: Låge 7: Urokseknoglen fra Sjælsø

Da huset blev nedrevet, fandt man en lille kanon, en såkaldt svingbasse, på loftet. Den havde været benyttet af Gilleleje-kaperne i krigen mod englænderne. Det var vel den, nisserne havde moret sig med! Da støjen en aften blev for slem, tog Niels mod til sig og steg med en lygte i hånden op ad stigen; han så da nisserne sidde og spille kort!

Men Niels Skrædders nisse kunne også gøre gavn. Niels Skrædders kone vævede, og om aftenen, når beboerne lå i deres seng, hørte de væven gå i vævestuen; det var nissen, som vævede. Niels Skrædders søn, Per Skrædder, hjalp nissen også.

Per havde en jolle, med hvilken han ofte havde held i fiskeriet. Det var nissen der hjalp til. Jollen kaldte man derfor nissejollen.

Historien stammer fra Nordsjællands Venstreblad 1934, og er skrevet af Gilleleje Museums stifter, H.C. Terslin.

arrow Låge 5: Blokfløjten i kanalen
05. december 2020 kl. 04:00 Opdateret: kl. 10:43
arrow Låge 4: Monogram fra nedrevet slot
04. december 2020 kl. 04:00 Opdateret: kl. 10:17
arrow Låge 3: Harpunspidsen fra mosen
03. december 2020 kl. 04:00 Opdateret: kl. 09:42
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?