4. juli 2020
Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ibbers sunde brød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ibbers sunde brød
Nordsjælland - 22. januar 2020 kl. 16:06
Af Iben Devantie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det kan være overvældende at få en diagnose som diabetes 2, og det var det også for mig. Jeg husker det, som det var i går. Det var en helt almindelig hverdag - jeg gik fra mit arbejde i en pause ned til lægen og fik dommen. Jeg gik tilbage til mine kollegaer og fortalte dem, jeg havde fået diabetes. Jeg sagde til dem, at de ikke skulle spørge om noget, for jeg skulle selv lige fordøje den diagnose, jeg lige havde fået.

arrow Læs også: Bagedyst-Iben uddanner sig til chokolademager

Jeg fortalte min mand det om aftenen, da jeg kom hjem. Tårerne trillede ned ad mine kinder, mens hjernen kørte på højtryk - hvordan skulle jeg forholde mig til den sygdom? Men jeg valgte, at den skulle i hvert fald ikke slå mig ud.

Bag med mesterbager
  • Iben Devantie
  • Tidligere deltager fra Den Store Bagedyst på DR1 i 2016.
  • Giver gode råd og opskrifter på mad & bagværk både for folk med diabetes og til dem, der er interesseret i det sundere liv.
  • Har været frisør i over 20 år og er indehaver af Frisør Ibber.
  • Er ved at uddanne sig til chocolatier.
  • Kontakt via hjemmeside. www.frisoeribber.dk

Den næste måneds tid blev brugt på at undersøge alle mulige kostråd, der ville være gode for folk med diabetes 2. Mit valg faldt på Keto/lchf. Efter at jeg læste Ketobogen af Jane Faerber, var jeg ikke i tvivl om, at jeg måtte prøve denne form for livsstil.

Kostpyramidenen bliver vendt på hovedet - og ville jeg, som altid har været en brød-, pasta-, ris-pige, kunne vænne mig til det?

Det kom på en prøve, og ærligt - så var den første uge et rent helvede, men jeg er heldigvis udstyret med en god portion rygrad og selvdiciplin, så jeg gav det en chance, og det er jeg simpelthen så glad for i dag.

Jeg får god nærende mad, føler mig både mæt og glad. Jeg har præsteret på otte måneder at få mit langtidsblodsukker fra 84 ned til 39 og er derfor ude af farezonen i forhold til diabetes 2. Nåh ja, og så en sidegevinst - at der på seks måneder også røg 18 kg på ren kost.


Jeg har altid været glad for at stå i køkkenet, hvad enten det er mad eller kager, og jeg har taget det som en udfordring at få diabetes 2. Foto: Allan Nørregaard
En udfordring

Jeg har altid været glad for at stå i køkkenet, hvad enten det er mad eller kager, og jeg har taget det som en udfordring at få diabetes 2.

Noget af det, jeg har savnet allermest, efter jeg fik diabetes 2, er brød og specielt rugbrød.

Her tænker de fleste - jamen, rugbrød er da sundt - ja, det er det, men der er faktisk en del kulhydrater i rugbrød, og når nu for mange kulhydrater ikke er godt for en diabetiker, så skal der tænkes ud af boksen.

"Ville jeg, som altid har været en brød-, pasta-, ris-pige, kunne vænne mig til det?"
En brødpige

Som sagt så har jeg altid været en brødpige. Jeg er vokset op med min mors hjemmebagte rugbrød og lækre boller og siger da også ja tak en gang imellem, for det skal der også være plads til, men til daglig har jeg måttet finde på noget andet at fodre min krop med.

Rugbrød er og bliver vel en meget »dansk« ting. Er der noget bedre end et lækkert frokostbord med rugbrødsmadder?

Så jeg ønskede et brød, der kunne »erstatte« rugbrød - var det muligt?

Jeg fandt alle mulige brødopskrifter, men der var ikke nogle af dem, jeg syntes var rigtige i smagen eller konsistensen, så jeg gik i køkkenet og eksperimenterede og bagte og bagte, lige til jeg ramte et brød, jeg syntes kom tættest på at smage som et rigtigt rugbrød.

Oplevelsen af at kunne få en tomatmad eller bare en helt almindelig leverpostejsmad med agurk og føle, at jeg spiser »rug«brødsmad - det er bare helt fantastisk. Det er en stor succes herhjemme - også når vi har gæster til det store kolde bord. Så er der blevet spist lige så meget af mit brød som af det almindelige rugbrød.


Rugbrød er og bliver vel en meget »dansk« ting. Er der noget bedre end et lækkert frokostbord med rugbrødsmadder? Foto: Allan Nørregaard
Tager selv brød med

Bliver jeg inviteret til frokostbord, så har jeg gerne mit eget brød med.

Jeg har fundet ud af, at mange mennesker med diabetes 2 føler det tabuagtigt at fortælle, hvad man fejler, fordi det i gamle dage hed »gammelmands-sukkersyge«.

De fleste ved faktisk slet ikke, at diabetes 2 er en genetisk sygdom, så hvis det ligger i generne, er det ikke sikkert, man udvikler sygdommen, men at man selvfølgelig har en øget risiko for at udvikle sygdommen, og at den selvfølgelig kan fremprovokeres ved dårlig livsstil, men at det ikke nødvendigvis behøver være tilfældet.

Eksperimenterer

Jeg eksperimenterer rigtig meget i mit køkken, og det er der kommet en række rigtigt gode opskrifter ud af - både på mad og diverse kager, som jeg rigtig gerne vil dele ud af og håbe, at andre kan få glæde af.

Så min første opskrift til jer er Ibbers sunde brød, jeg kan jo ikke kalde det et »rug«brød, da det intet har med rug at gøre, men jeg lover jer, at den giver samme oplevelse.

Opskriften kommer her - og velbekomme!


Specialvarerne som fibersirup gold fra sukrin, chiafrø, pofiber og loppefrøskaller kan blandt andet købes i SuperBrugsen og Føtex. Foto: Allan Nørregaard
Opskrift på »Ibbers sunde brød«

  • 3 dl vand
  • 1 dl rapsolie
  • 2 gode tsk. flagesalt
  • ½ dl mandler (de SKAL finthakkes)
  • 2 dl hørfrø
  • 1 dl græskarkerner
  • ½ dl solsikkekerner
  • 2 dl sesamfrø
  • 1 dl chiafrø
  • 3 æg str. M/L
  • 3 spsk. eddike
  • 1 dl pofiber
  • 2½ dl loppefrøskaller
  • 2 spsk. fibersirup gold fra sukrin
  • 2 dl cheddar ost
  • 3 spsk. birkes, sesamfrø til drys på toppen (kan undlades hvis ikke man ønsker)

  • Bages i ovnen 1 time på 180 grader, og efterfølgende bages videre 30-45 min. på 160 grader. Husk, at alle ovne er forskellige, men hellere give 5-10 min. for meget, end at brødet bliver underbagt.

  • Fremgangsmåde:
  • 1. Start med at hakke mandlerne fint og kom i en skål.
  • 2. Nu kan du bare tage alle de andre ingredienser og komme i skålen - det hele æltes sammen, og det er nemmest at gøre med hånden, og hvis du synes, det har en sjov konsistens, så har du helt ret - det bliver lidt mudderkageagtig konsistens.
  • 3. Kommes i en brødform og presses godt, stryg med en ske på overfladen for at få den plan - der kan du tage et par stænk vand til.
  • 4. Drys birkes på og ind i ovnen.
  • 5. Tag brødet ud af ovnen og ud af formen - lad det køle af på en rist. Smager fantastisk og er også superlækkert ristet. Kan også sagtens fryses ned.


Det kan også fryses ned - og det er superlækkert ristet. Foto: Allan Nørregaard
arrow Nu spytter Bagedyst-bager kagen ud
19. oktober 2019 kl. 05:47 Opdateret: kl. 16:02
arrow Opskrift: Ibbers chokolade/orangekage
19. oktober 2019 kl. 05:47 Opdateret: kl. 15:33
arrow Diabetes fik Bagedyst-Iben ud i vildt vægttab
19. oktober 2019 kl. 05:24 Opdateret: kl. 15:25
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?