12. august 2020
Med sine meget svungne former leder hospitalets design tankerne hen på en firkløver.

Illustration: Herzog & de Meuron/Vilhelm Lauritzen Arkitekter
gallery icon

Se billedserie

Med sine meget svungne former leder hospitalets design tankerne hen på en firkløver. Illustration: Herzog & de Meuron/Vilhelm Lauritzen Arkitekter
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hospital i finale for design

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hospital i finale for design
Opdateret 20. marts 2019 kl. 11:22
Nordsjælland - 19. marts 2019 kl. 15:10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Palle Høj
Nyt Hospital Nordsjælland er med i opløbet, når Danish Design Award i maj uddeler sine årlige priser.

arrow Læs også: Politi: Mistænkt bag skudmassakre ville angribe tredje moské

Designet af Nyt Hospital Nordsjælland foreslår en ny type hospital: Et hus designet til at bryde grænserne mellem syge og raske; bygning og natur; hospital og samfund.

Sådan står der på hjemmesiden for Danish Design Award, der uddeler priser i flere forskellige kategorier for design i Danmark og er Danmarks største nationale arkitekturpris. Nyt Hospital Nordsjælland er bl.a. i finalen i kategorien »visionary concepts«.

Bag designet står det internationale anerkendte arkitektfirma Herzog & de Meuron fra Schweiz i partnerskab med danske Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Det schweizisk baserede arkitektfirma er især kendt for Fuglereden - det olympiske stadion i Beijing, for Tate Modern i London og for Allianz Arena, fodboldklubben Bayern Münchens stadion. Vilhelm Lauritzen Arkitekter er i nyere tid bl.a. kendt for DR byen og flere projketer i Nordhavn.

Nyt Hospital Nordsjælland blev udvalgt i 2014. Hospitalet forventes afleveret i 2022.

Med sine meget svungne former leder hospitalets deseign tankerne hen på en firkløver, og juryen bag Danish Design Award siger om udvælgelsen af Nyt Hospital Nordsjælland at:

»Grundlaget for byggeriet er tanken om forbindelsen til naturen og et ønske om at udfordre den traditionelle rolle for et hospital. Det nye hospital er designet på en menneskelig skala med bygninger i to niveauer - usædvanligt for denne type byggeri - og med gennemgående brug af naturmaterialer og naturligt lys. Tilpasning til lokalområdet er en vigtig overvejelse, og der er anvendt et fælles designsprog i hele byggeriet. Løsningen er holistisk, visionær og indikativ for den danske stats fokus på at skabe velvære gennem design.«

Foruden at være finaledeltager i kategorien »visionary concepts« er Nyt Hospital Nordsjælland også med i opløbet om endnu mere hæder i kategorien »Outstanding Service« for det digitale testforløb »min forløbsassistent«.

Min forløbsassistent er et nyt digitalt testforløb udviklet i samarbejde med virksomheden Emento og ortopædkirurgisk afdeling på Nordsjællands Hospital. Juryen fremhæver, at det er "et digitalt produkt, der sætter patienten, mennesket, i centrum, ikke systemerne og behandlingsforløbet i sig selv".

Priserne uddeles i maj i år.

Artiklen er præciseret i sidste afsnit om muligheden for yderligere hæder.

arrow Her bliver de første Christchurch-ofre begravet
20. marts 2019 kl. 05:58 Opdateret: kl. 06:00
arrow Australien vil drøfte Erdogans Christchurch-bemærkninger
20. marts 2019 kl. 03:14 Opdateret: kl. 03:16
arrow De første ofre for moskéangreb i New Zealand er begravet
20. marts 2019 kl. 01:08 Opdateret: kl. 01:10
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?