27. juli 2021
Friluftsrådet har adgang til naturen som en af sine hovedopagver - og har sympati for forslaget om en ØresundsPromenade.
Friluftsrådet har adgang til naturen som en af sine hovedopagver - og har sympati for forslaget om en ØresundsPromenade.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: God vision med promenade - men svær opgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

God vision med promenade - men svær opgave
Nordsjælland - 14. juni 2021 kl. 07:00
Af Jesper Sabroe

- Vi ser meget gerne en bedre adgang til Øresundskysten. Bedre adgang til kysten har været på den politiske dagsorden siden den første naturfredningslov i 1917, siger Poul Erik Pedersen, formand for Friluftsrådet i Nordsjælland som kommentar til SF's forslag om en Øresunds- Promenade.

arrow Læs også: Vil skabe fri kystadgang fra Hundested til Ishøj

I den forbindelse er det især private haver helt ned til strandkanten, der kan volde kvaler. Nogle steder er adgangen til stranden spærret, fordi en husejer med strandgrund har sat adgang forbudt skilte op. Men medmindre stranden har karakter af haver og er etableret før 1917, bør der være fri adgang. Og det er kommunernes pligt at føre tilsyn med, at reglerne for skiltning og adgang håndhæves.

- Samtidig har kommunerne svært ved at løfte opgaven, fordi sagerne er tunge. Det kan være svært finde ud af, om der var have et sted for 100 år siden. P4 bragte for nylig en historie fra Svendborg Kommune, hvor sager om 17 skilte gav trekvart mandeårs arbejde, siger han.

Friluftsrådet har senest i 2019 fået undersøgt, hvilke barrierer der er for adgangen til naturen, og når det gælder strandadgangen, er der tre metoder til at forbedre adgangen.

- Man kan gå i dialog med de pågældende ejere og søge at finde en løsning, man kan i værste fald skride til ekspropriation - eller man kan lægge en ekstra strand uden på den eksisterende. Det har vi set med Amager Strandark og med strandparken i Køge Bugt, hvor flere kommuner er gået sammen og på den måde har skabt offentlig adgang. Bellevue er også et eksempel, siger Poul Erik Pedersen.

Samtidig risikerer sagerne lige nu at drukne i de mange byggeansøgninger, som i år og sidste år har ramt de kommunale tekniske forvaltninger.

- Der er brug for, at kommunerne samarbejder på tværs. Indtil 2007 og kommunalreformen var det amterne, der tog initiativ til mange stiforløb. Den opgave har ligget stille, så måske et sekretariat i regionen kan være en vej frem, mener Poul Erik Pedersen.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?