12. november 2019
Det nordsjællandske landskab omkring Esrum Sø er helt enestående med sine smukke udsigter, tydelige kulturhistorie og skønne natur. Her den nordøstlige del af søen. Foto Allan Nørregaard
Det nordsjællandske landskab omkring Esrum Sø er helt enestående med sine smukke udsigter, tydelige kulturhistorie og skønne natur. Her den nordøstlige del af søen. Foto Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fredningssag skal bane vej for søsti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredningssag skal bane vej for søsti
Opdateret 25. juni 2019 kl. 12:14
Nordsjælland - 25. juni 2019 kl. 11:22
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Landskabet ved Esrum Sø får en moderne fredning

Meget af Esrums søs smukke omgivelser er allerede fredet, men i små stumper og forældede fredninger. DN og Hillerød Kommune har derfor indsendt et samlet fredningsforslag for området. Det kan betyde bedre adgang med en ny sti om søen og en styrkelse af naturbeskyttelsen. Og nu har Fredningsnævnet taget hul på sagen.

Mange af fredningerne er utidssvarende, og enkelte arealer er endda omfattet af flere fredninger på samme tid, fortæller fredningsmedarbejder i DN, Kaare Kristensen:

- Der er behov for en ny, revideret og samlet fredning, der kan bevare områdets værdier, skabe gennemskuelighed for lodsejere og myndigheder - og samtidig give bedre adgang for borgerene. En fredning er det eneste, der med sikkerhed vil kunne bevare dette særligt smukke og karakteristiske landskab, siger han.

Fredningsforslaget inddrager ikke selve Esrum Sø, men fokuserer på at bevare det smukke istids- og kulturlandskab omkring søen og samspillet mellem søen og dets nære omgivelser.

Offentligheden har i dag, på lange strækninger, meget begrænset adgang til Esrum Sø og dens omgivelser. Behovet for at offentligheden kan færdes omkring Danmarks næststørste sø er dog åbenlyse, forklarer Kaare Kristensen om planerne for et nyt stisystem:

- Planer om at forbedre adgangen omkring søen indgår i både kommunernes og statens langsigtede planer, og spiller super godt sammen med intentionerne i Nationalpark Nordsjælland. Fredningsforslaget indeholder derfor forslag til en ny sti, som sammen med de eksisterende stier, vil skabe et sammenhængende stiforløb omkring Esrum Sø, siger han.

Fredningsnævnet for Nordsjælland har netop offentliggjort fredningsforslag for Esrum Søs omgivelser og inviterer samtidigt til et offentligt møde d. 22. august på Nødebo Kro, hvor alle interesserede parter kan deltage.