22. september 2021
Forsvaret er på vej med en 12 måneders cyber-værnepligt - foreløbig som tre årigt forsøg - fortæller forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) under et besøg på Høvelte Kaserne i Nordsjælland. Foto: Allan Nørregaard
Forsvaret er på vej med en 12 måneders cyber-værnepligt - foreløbig som tre årigt forsøg - fortæller forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) under et besøg på Høvelte Kaserne i Nordsjælland. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsvaret får cyber-soldater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsvaret får cyber-soldater
Nordsjælland - 20. april 2019 kl. 04:00
Af Jesper Sabroe

Det er ikke længere nok, at soldater kan betjene en riffel og kæmpe på den fysiske kampplads.

Militære enheder skal også kunne beskytte sig selv mod aflytning og hacking.

Derfor vil Forsvaret nu optræne en ny type soldat ved at oprette en cyber-værnepligt af 12 måneders varighed. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: Forsvarschef: Ny værnepligt kan øge dansk sikkerhed

- Vi er under konstant angreb i cyberspace, og det stiller store krav - ikke bare til det civile samfund, hvor virksomheder og organisationer riskerer at blive lagt ned, men også til vores højteknologiske forsvar i felten. Som situationen er i dag, har vi for få folk til at imødegå disse typer mulige angreb, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) om baggrunden for en ny type værnepligt, som ventes oprettet i løbet af det næste år.

Foreløbig oprettes værnepligten som et tre-årigt forsøg med årligt 30 værnepligtige, som først får fire måneders grundlæggende militæruddannelse suppleret med en grundlæggende og taktisk it- og cyberuddannelse, som varer otte måneder.

- Vi håber at kunne tiltrække unge, som har stor interesse og kunnen inden for it - og som kan tænke sig at kombinere det med en almindelig værnepligt. Forhåbentlig kan vi efter endt uddannelse rekruttere nogle af dem til at tegne en kontrakt med Forsvaret, siger Claus Hjort Frederiksen til Frederiksborg Amts Avis.

Forsvarschef Bjørn Ingemann Bisserup uddyber baggrunden for det tre-årige forsøg.

- Traditionelt taler man om de tre domæner, land, hav og luft, hvor forsvaret skal være til stede og kunne agere. Cyberspace er det fjerde domæne. Hele cyberområdet fylder mere og mere i forsvaret med de elektroniske systemer, som vi operer med, siger Bjørn Ingemann Bisserup til Frederiksborg Amts Avis.

Inspirationen til cyber-værnepligten kommer fra Sverige, hvor 30 værnepligtige er i gang med en 11 måneders it- og sikkerhedsuddannelse.

arrow Mange unge vil være cyberagenter
20. marts 2019 kl. 14:18 Opdateret: kl. 14:18
arrow Forsvarets Efterretningstjeneste starter uddannelse
05. marts 2019 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:02
arrow Efterretningstjeneste sender it-talenter på skattejagt
04. februar 2019 kl. 06:00 Opdateret: kl. 06:02
Synes du, at kommunen er der for dig?