10. april 2021
Mikroplast findes overalt i omgivelserne, så derfor er der stor risiko for at forurene prøverne, når man skal analysere det, forklarer forsker på DTU. 

Foto: Jens Wollesen
Mikroplast findes overalt i omgivelserne, så derfor er der stor risiko for at forurene prøverne, når man skal analysere det, forklarer forsker på DTU. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsker tvivler på mikroplast i grundvandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsker tvivler på mikroplast i grundvandet
Nordsjælland - 23. september 2017 kl. 13:38
Af Michael Degn

Drikker vi hver dag bittesmå stykker plastik? Og skal vi i givet fald være nervøse for det? Det er nogle af de spørgsmål, der melder sig, efter mindre studie har antydet mikroplast i drikkevandsprøver fra 16 husstande i Nordsjælland og hovedstadsområdet.

Forsker Nanna B. Hartmann fra DTU Miljø mener, at der er behov for at lave nogle mere grundige analyser af drikkevandet, før man konkluderer noget, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Man skal i første omgang finde ud af, om det er der, hvor det kommer fra og i hvilke mængder, siger Nanna B. Hartmann.

Uddannelsesinstitutionen Cphbusiness i Hillerød står bag det nye studie af drikkevandet, som de seneste dage har sat gang i debatten om vandforurening. Det er blevet til en politisk sag på Christiansborg, hvor oppositionen krævede drikkevandet undersøgt, og miljøminister Esben Lunde Larsen torsdag morgen meldte ud, at han var enig.

Det nye studie var for småt til at konkludere noget på, lød det samtidig, og det er forskeren fra DTU enig i. Hun henviser også til et internationalt studie, som for nylig blev offentliggjort i The Guardian.

Heller ikke her var der nok sikkerhed for resultaterne.

- Det internationale studie har ikke nok dokumentation til, at jeg som forsker kan gennemskue det. Vi ved, at det er meget svært og kræver omhyggelig prøvetagning, grundig forberedelse og korrekte analysemetoder, siger Nanna B. Hartmann.

Risikoen for forureningen af prøver er stor, da mikroplast findes overalt i vores omgivelser. Men selv hvis det er i drikkevandet, så har forskeren svært ved at tro, at det kommer fra grundvandet. Det grundvand, vi drikker, er måske mellem 50 og 100 år gammelt, og er blevet filtreret ned gennem jordlagene.

- Hvis det virkelig er rigtigt, at der er mikroplast i drikkevandet, så tror jeg ikke, at det kommer fra grundvandet. Så tror jeg mere på, at det kommer fra rørføringen eller en pakning for eksempel, siger Nanna B. Hartmann til Frederiksborg Amts Avis.

I modsætning til drikkevandet er der rimelig håndfast dokumentation for, at mikroplast findes i havet. Det kommer eksempelvis fra nylon og polyester i vores vaskemaskiner.

- Men vi ved også, at renseanlæggene er gode til at fjerne mikroplast, da det meste havner i slammet, siger Nanna B. Hartmann.

Uanset om mikroplastikken kommer fra vasketøj eller rørføring har vi så grund til at være bekymrede, hvis vi drikker det? Forskeren mener, at man skal se det i et større perspektiv, da mikroplast findes overalt i vores omgivelser.

- Vi ved ikke nok om de langsigtede konsekvenser af den samlede påvirkning, vi udsættes for, siger Nanna B. Hartmann.

Miljøstyrelsen forventer, at en drikkevandsundersøgelse kan være klar i begyndelsen af 2018.

Regeringen overvejer mulighed for bilfrie søndage. Er det en god idé?