18. juli 2019
Til maj måned afgøres det hvilke af de to bydende firmaer, der vinder opgaven at opføre Nordsjællands nye hospital - og hvor meget det kommer til at koste. Illustration Hezog og Meuron
Til maj måned afgøres det hvilke af de to bydende firmaer, der vinder opgaven at opføre Nordsjællands nye hospital - og hvor meget det kommer til at koste. Illustration Hezog og Meuron
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Formand frygter dyrt byggeri efter hospitalsudbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formand frygter dyrt byggeri efter hospitalsudbud
Nordsjælland - 22. februar 2019 kl. 04:14
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I oktober sidste måned blev fire entreprenørselskaber prækvalificeret til at byde på opgaven at bygge Nordsjællands ny hospital - en byggeopgave til cirka to milliarder kroner. Men ved fristens udløb 15. februar var der kun indkommet to bud.

- Det gør mig en smule spændt, at kun to ud af de fire prækvalificerede entreprenører har valgt at afgive et bud. Det havde givet større muligheder og en skarpere konkurrence, hvis vi havde modtaget fire bud, siger Per Tærsbøl (K), formand for regionsrådets politiske følgegruppe for Nyt Hospital Nordsjælland, til Frederiksborg Amts Avis.

De to bud er ikke det endelige bud. Først skal tilbuddene analyseres, og så skal der en forhandlingsrunde til, inden de to entreprenører afleverer deres endelige bud til maj. Men Per Tærsbøl er på forhånd nervøs for udfaldet.

- Vi oplever i de her år gang på gang, at offentlige byggerier bliver dyrere end forventet. Den maksimale byggerpris på det ny hospital er låst, så hvis buddene ligger over, så skal der enten skæres i projektet igen - eller også skal der tilføres flere penge, hvilket staten hidtil har sagt nej til, siger Per Tærsbøl.

De to bud, der er indkommet på hovedentreprisen i byggeriet af Region Hovedstadens nye superhospital i Nordsjælland, er afgivet af NCC og det østrigsk-italiensk joint venture Rde-VSG.

NCC er blandt Nordens førende bygge- og anlægsvirksomheder, mens Rde-VSG er et østrigsk-italiensk joint venture mellem Rizzani de Eccher og Vamed, der er specialiseret i byggerier til sundhedssektoren.

Når tilbuddene er blevet analyseret, så starter forhandlingerne. Planen er, at entreprenørerne giver deres endelige tilbud i maj, hvorefter vinderen udpeges. Første spadestik forventes til sommer. Siden entreprenørerne blev prækvalificeret i oktober, har de løbende været i dialog om byggeriet med projektorganisationen Nyt Hospital Nordsjælland. Der har været afholdt interviews og informationsmøder med visninger af byggegrunden og detaljerede gennemgange af de fysiske 1-1 modeller (mock-ups) og af modellen i 3D.

- Både NCC og Rde-VSG har været meget engageret under hele forløbet. Begge entreprenører har stor erfaring - også med at anvende en samlet digital model af et bygningsværk (BIM). Et højt niveau af digitalisering er med til at sikre, at vi kan nå i mål med så stort og ambitiøst et byggeri som vores, siger Henrik Schødts, der er projektdirektør hos Nyt Hospital Nordsjælland.

Kontraktsummen for entreprenøropgaven på de i alt cirka 118.000 kvadratmeterudgør mere end 2 mia. kr. ud af et samlet budget på 4,5 mia. kr.

Et af de to firmaer, der hoppede fra i processen, er MT Højgaard.

- Vi har haft en særdeles god dialog med bygherren, men efter at vi vurderede det endelige udbudsmateriale, besluttede vi ikke at afgive bud på opførelsen. I stedet har vi valgt at fokusere vores ressourcer på andre attraktive projekter i vores pipeline lige nu, som vi vurderer, har en bedre risikoprofil i forhold til tidsplan, økonomi og tildeling.

Vi har ikke yderligere kommentarer, udtaler direktør Martin Palmquist i en skriftlig kommentar til Frederiksborg Amts Avis.

Det andet prækvalificerede selskab, som undlader at byde, er italienske CMB-Itinera, der for et år siden blev tildelt opgaven at bygge 110.000 m2 senge- og behandlingsbygninger på Sjællands Universitetshospital i Køge.