19. juni 2021
- Mange ældre på 65 og 75 ældre er jo meget sunde og raske mennesker, som passer godt på sig selv og har en masse at tilbyde. De er ikke en ældrebyrde, men engagerer sig i frivilligt arbejde og i foreninger, siger Halsnæs-borgmester Steffen Jensen (S).
- Mange ældre på 65 og 75 ældre er jo meget sunde og raske mennesker, som passer godt på sig selv og har en masse at tilbyde. De er ikke en ældrebyrde, men engagerer sig i frivilligt arbejde og i foreninger, siger Halsnæs-borgmester Steffen Jensen (S).
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere ældre end børn og unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Flere ældre end børn og unge
Nordsjælland - 15. september 2020 kl. 04:00
Af Jesper Sabroe

Der har altid været flere børn og unge end ældre i Danmark. Men til næste år tipper det, og i de kommende år vil forskellen vokse markant. Det skriver KL's nyhedsbrev Momentum i en artikel i dag, hvor en række forskere giver deres bud på betydningen af det skifte.

arrow Læs også: Mange ældre er en styrke

I Nordsjælland er udviklingen langt fremme. Syv ud af 11 kommuner har flere ældre end unge. Flest i Halsnæs og Gribskov kommuner, hvor der er henholdsvis 48 og 46 procent flere 65+ årige end unge under 18.

Så mange flere unge end ældre
Egedal: 2.097 (26%)
Allerød: 849 (16%)
Hillerød: 1.492 (15%)
Furesø: 807 (9%)


Kilde: Momentum

Men det behøver ikke være et problem, mener Halsnæs-borgmester Steffen Jensen (S)

- Jeg er ikke så bekymret. Vi regulerer hvert år udgifterne i budgettet efter den demografiske udvikling. Så at man år efter år får flere ældre så må man regulere serviceniveauet i den retning, og vi bliver jo reguleret for udviklingen via udligningen, siger Steffen Jensen, der kalder det en landsopgave.

Så mange flere ældre end unge
Halsnæs: 2.658 (48%)
Gribskov: 3.515 (46%)
Hørsholm: 1.782 (35%)
Helsingør: 2.950 (24%)
Frederikssund: 1.863 (21%)
Fredensborg: 762 (9)
Rudersdal: 240 (2)


Kilde: Momentum
Fælles opgave

- At nogle kommuner har mange ældre er jo en fælles opgave, som skal klares over udligningen. Det er jo en fælles opgave for hele landet. Men at ældre over 65 år gerne vil bo i Halsnæs, hvor der er en anden ro end i storbyen, kan jeg godt forstå. Så må man bare fordele pengene efter det, siger han.

Steffen Jensen ser endda fordele ved de mange ældre.

- Mange ældre på 65 og 75 ældre er jo meget sunde og raske mennesker, som passer godt på sig selv og har en masse at tilbyde. De er ikke en ældrebyrde, men engagerer sig i frivilligt arbejde og i foreninger. Alt fra hjælp til andre via frivillighuset til lektiehjælp. Så jeg synes det giver en masse energi til kommunen, siger han.

Halsnæs har satset på at bygge boliger til ældre såsom seniorfællesskaber.

- Det giver på samme tid et flow, når de ældre sælger deres hus, som så giver plads til yngre tilflyttere, siger Steffen Jensen.

Når det er sagt, er der også udgifter. I de budgetforhandlinger, kommunen er i gang med, er der et udspil om at styrke kommunens plejecentre med flere penge.

- Vi vil gerne prøve at få mere fast personale og færre vikarer ind på plejecentrene, siger borgmesteren.

Kapløb med tiden

Også hans borgmesterkollega i Gribskov, Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov) bider mærke i tallene.

- Når vi i denne byrådsperiode udvikler så massivt og hurtigt, som vi gør, og sælger kommunale byggegrunde og ejendomme i Helsinge, Gilleleje, Græsted, Blistrup samt Ramløse, og når vi understøtter lokalplaner for private initiativer, så er det for at modsvare den statiske udvikling. Vi ønsker mange slags borgere til kommunen, unge, børnefamilier, men også nogle der måske har fået børn, men nu ønsker at bo i naturen, siger han og kalder det et kapløb med tiden.

Render med fokus

Render med fokus
For Johannes Andersen, der er ekstern lektor på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, er der ingen tvivl om, at de ældre vil rende med den politiske opmærkomhed de kommende år.

- De ældre generationer er i høj grad aktive i politiske partier, kulturen, foreninger og arbejder som frivillige. Og når de forlader arbejdsmarkedet, får de mere tid til det, så vi får et levende civilsamfund, som godt nok er domineret af ældre, men det kommer til at fungere. Samtidig er det tankevækkende, at så mange unge har svært ved at få tingene til at hænge sammen og ender med en psykisk diagnose, siger Johannes Andersen til Momentum.

Overset ressource

Også Anu Siren, seniorforsker ved VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der især forsker i de ældres levevilkår og prioriteringer, ser en del af de ældre som en stor og ofte overset

ressource.
- Det er ofte meget usynligt, men vores undersøgelser viser, at helt vildt mange laver frivilligt arbejde, efter de er gået på pension og 10 år frem, ligesom der er helt vildt mange, som hjælper deres voksne børn, og det er også typisk en ressource, vi ikke tænker på findes,« siger hun ti Momentum.

Hun påpeger, at fortællingen om alderdom er blevet fornyet, i takt med at folk har det bedre og er mere aktive, og vi lever længere.

- Ældrebyrdesnakken kommer jo af og til, men alle forstår, at det ikke er 65+årige, som er den berygtede ældrebyrde. Det er en stor og heterogen (blandet, red) gruppe. For der sker også en stærk stigning

i antallet af 80+årige, hvor der er højere forekomst af sygdom og brug for omsorg,« siger Anu Siren.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?