19. maj 2019
Energiklagenævnets godkendelse af Helsingør kommunes plan om udvidelse af fjernvarmenettet i otte områder er nu underkendt ved en byretsdom
Energiklagenævnets godkendelse af Helsingør kommunes plan om udvidelse af fjernvarmenettet i otte områder er nu underkendt ved en byretsdom
Foto: Ekstern fotograf
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byretsdom underkender fjernvarmeplan i Helsingør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byretsdom underkender fjernvarmeplan i Helsingør
Nordsjælland - 10. december 2018 kl. 15:48
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Forsyningsselskabet Forsyning Helsingør kan ikke gennemføre sine planer om at udvide fjernvarmenettet til otte nye områder i kommunen, hvor størsteparten af beboerne i forvejen er individuelle naturgaskunder. Det har Retten i Glostrup mandag afgjort i den retssag, naturgasselskabet HMN Naturgas I/S i februar 2015 anlagde mod Energiklagenævnet.

Rettens tre dommere fandt enstemmigt, at der i projektforslaget var anvendt både fejlagtige og urealistiske forudsætninger samt begået metodefejl, og at projektforslaget derfor ikke opfyldte lovgivningens krav.

Sagen strækker sig helt tilbage til april 2012, hvor Forsyning Helsingørs planer om at udvide fjernvarmenettet til otte nye områder fik Helsingør Kommunes blå stempel. Helsingør Kommune er i øvrigt med blandt de 32 kommuner i Hovedstadsområdet og 25 jyske kommuner, som ejer interessentskabet HMN Naturgas.

HMN Naturgas indbragte Helsingør Kommunes afgørelse for Energiklagenævnet, som er den øverste klageinstans på området. Nævnet gav ikke HMN Naturgas medhold, og derfor valgte selskabet at stævne Energiklagenævnet i et civilt søgsmål for at få domstolenes ord for, at Forsyning Helsingør ikke kan føre sine intentioner ud i livet.

- Det har på mange måder været en usædvanlig sag. Dels fordi den har strakt sig over mere end seks år og dels fordi det er usædvanligt, at et energiselskab trækker et uafhængigt, statsligt klagenævn i retten. Men afgørelsen har været værd at vente på i forhold til den konkrete sag i Helsingør, men også fordi, der dermed gerne skulle være sat en stopper for, at andre kommuner forsøger at gennemføre lignende fjernvarmeprojekter baseret på decideret fejlagtige forudsætninger, siger adm. direktør i HMN Naturgas Susanne Juhl, som mener, at det både er en sejr af vigtig principiel karakter og en sejr for samfundsøkonomien.

Ifølge Forsyning Helsingør ville udvidelsen af fjernvarmenettet i Helsingør medføre et samfundsøkonomisk overskud på 13 millioner kroner. HMN Naturgas har omvendt påstået, at projektet vil medføre et samfundsøkonomisk underskud i størrelsesordenen 64 millioner kroner.

Forsyning Helsingørs forudsætning for sine beregninger er blandt andet, at 90 procent af de nuværende naturgasforbrugere skifter til fjernvarme inden for de første fem år. Men det er ifølge HMN Naturgas en urealistisk forventning, hvilket retten var enig i.