6. december 2020
Når den direkte forbindelse til lufthavnen nedlægges, vil Nordsjællands borgere ikke have direkte forbindelse til landets hovedlufthavn, mens svenskerne bibeholder en direkte

adgang til Københavns Lufthavn. Det er ikke rimeligt,mener de nordsjællandske borgmestre. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Når den direkte forbindelse til lufthavnen nedlægges, vil Nordsjællands borgere ikke have direkte forbindelse til landets hovedlufthavn, mens svenskerne bibeholder en direkte adgang til Københavns Lufthavn. Det er ikke rimeligt,mener de nordsjællandske borgmestre. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Nikolaj Schou Kesting/Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmestre i åbent brev til transportminister: Vi vil have bedre togforbindelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmestre i åbent brev til transportminister: Vi vil have bedre togforbindelse
Nordsjælland - 20. november 2020 kl. 04:00
Af Jesper Sabroe

Planerne om at frakoble Kystbanens - og dermed Nordsjællands - direkte forbindelse til Københavns lufthavn, vækker fortsat uro blandt borgmestrene i kystbanekommunerne og hos formanden for Region Hovedstaden.

arrow Læs også: Utilfredse borgmestre efter ministermøde: Mærkbare forringelser på Kystbanen

I et fælles brev til transportminister Benny Engelbrecht (S) advarer de nu mod ændringerne, som DSB har indarbejdet i forslag til de kommende køreplaner fra 2022 og 2023.

- Ændringerne betyder, at vi mister forbindelsen til lufthavnene, og samtidig får de sydlige kommuner en ringere betjening i form af lavere togfrekvens end i dag, siger Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K).

Brevet blev afsendt i sidste måned, og transportministeren har sagt ja til at mødes med borgmestrene fra Helsingør, Fredensborg, Hørsholm, Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Gentofte samt regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) den 26. november.

Transportministeren vil da blive holdt op på et løfte, han skulle have afgivet, da man mødtes sidste gang.

- På mødet den 9. september 2019 drøftede vi forholdene på Kystbanen med dig. Vi blev lovet en undersøgelse af mulighederne for en fortsat forbindelse mellem Kystbanen og Københavns lufthavn.

Der varsles nu ændringer på Kystbanen, og vi mener derfor, at det er aktuelt at holde et opfølgende møde snarest, hedder det i henvendelse til transportministeren. I brevet tales om en mærkbar forringelse, der vil svække brugen af den kollektive trafik, hvilket vil betyde øget trængsel på de nordlige indfaldsveje til København og en øget miljøbelastning gennem udledning af CO2.

Borgmestrene skriver, at der i Nordsjælland ikke er noget kollektivt alternativ til Kystbanen, og at Helsingørmotorvejen i forvejen er tæt pakket med biler. Derfor mener de, at der forsat er behov for investeringer i en af landets vigtigste jernbaner. Regulariteten skal forbedres, uden at det skal være på bekostning af længere rejsetid, færre tog og lavere frekvens.

arrow DEBAT: Kystbanen bombes 50 år tilbage
26. november 2020 kl. 14:16 Opdateret: kl. 13:42
arrow Livlinen til lufthavn bliver kappet
20. november 2020 kl. 04:00 Opdateret: kl. 15:13
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?