5. december 2020
20 kommuners historiske sagsanlæg mod staten kan aflyses, hvis Socialdemokratiet gennemfører sit eget forslag fra før valget, siger Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V).Foto: Allan Nørregaard
20 kommuners historiske sagsanlæg mod staten kan aflyses, hvis Socialdemokratiet gennemfører sit eget forslag fra før valget, siger Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V).Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester: Betal kommuner og spar udgifter til retssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester: Betal kommuner og spar udgifter til retssag
Nordsjælland - 09. december 2019 kl. 04:00
Af Palle Høj

Betal nu bare med de penge, vi er blevet snydt for, så undgår vi en opslidende og dyr retssag, der koster alle parter enorme ressourcer.

Nogenlunde sådan kan man opsummere indholdet i en kronik i dagens dagblade fra Sjællandske Medier. Kronikken er skrevet af Frederikssund Kommunes borgmester John Schmidt Andersen (V).

Baggrunden er det fælles sagsanlæg, som 20 kommuner er gået sammen om mod staten, fordi de i årevis er blevet snydt for betydelige millionbeløb i udligning, mens andre kommuner har fået for mange penge. Fejlen har sin baggrund i udlændinges uddannelsesniveau.

- Det er væsentligt at bemærke, at ministeriet har erkendt fejlen og ændret i beregningsgrundlaget, så fejlen nu er rettet. Men det har haft store økonomiske konsekvenser for os og en række andre kommuner, siger John Schmidt Andersen.

For Frederikssunds vedkommende drejer det sig om 55 millioner kroner alene for 2017 og 2018. Fem andre kommuner på Sjælland er med i sagsanlægget. Det er Næstved med 78 millioner i klemme, Odsherred med 38 millioner på højkant, Lejre med 13 millioner kroner, Stevns med 18 millioner, mens Vordingborg er blevet snydt for 52 millioner kroner.

Men sagsanlægget kunne pakkes helt bort, hvis den socialdemokratiske regering besluttede sig for at gøre, som partiet selv foreslog i 2018 - at kompensere de ramte kommuner med 2,2 milliarder kroner, mener John Schmidt Andersen.

- Nu er Mette Frederiksen blevet statsminister, og som sådan ville det klæde hende og Socialdemokratiet at stå ved det forslag, hendes eget parti fremlagde i 2018. En kompensation på 2,2 milliarder kr. til de kommuner, der er kommet i klemme på grund af fejlen, vil ikke dække det samlede tab - for fejlen rækker mange år tilbage i tiden. Men det vil dog være en anerkendelse af den fejl, der er sket og et plaster på såret, skriver John Schmidt Andersen i indlægget.

Socialdemokratiets kommunale udligningsordfører, Christian Rabjerg Madsen, forsikrer, at partiet ikke har glemt kommunerne.

- Vi står ved, at de kommuner der har oplevet tab på den her ordning, de skal kompenseres, men ligesom en kommune kan have tabt på gyngerne, kan den samme kommune have vundet på karrusellerne, og derfor bliver det samlede billede lidt mere kompliceret. Det skal vi have ryddet op i, når vi går i gang med at forhandle en ny ordning, siger Christian Rabjerg Madsen.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?