6. august 2020
Blandt de aktuelle interesseområder, som er med i udkast til Råstofplan 2020 og sendes i offentlig høring her i foråret, er et landbrugsområde øst for Uvelse. En afgørelse fra Miljø og Fødevareankenævnet sætter nu spørgsmål ved lovligheden af udpegelsen.
Blandt de aktuelle interesseområder, som er med i udkast til Råstofplan 2020 og sendes i offentlig høring her i foråret, er et landbrugsområde øst for Uvelse. En afgørelse fra Miljø og Fødevareankenævnet sætter nu spørgsmål ved lovligheden af udpegelsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ankenævn underkender Hovedstadens råstofplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ankenævn underkender Hovedstadens råstofplan
Opdateret 10. januar 2020 kl. 12:46
Nordsjælland - 10. januar 2020 kl. 04:00
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis en af landets regioner udpeger et såkaldt interesseområde, hvor der kan udvindes værdifulde råstoffer som grus og sand, hvornår skal området så screnes eller miljøvurderes?

Hidtil har Region Hovedstaden i både råstofplan 2012 og 2016 og i forbindelse med arbejdet med råstofplan 2020 arbejdet ud fra, at områderne først skal miljøvurderes i forbindelse med en senere behandling, hvor man vurderer, om interesserområderne skal udpeges som egentlige graveområder, hvor man kan udvinde materialerne - eller om de skal ryge helt ud af råstof-planlægningen.

Men det er en forkert vurdering, lyder det nu i en afgørelse som Miljø og Fødevareklagenævnet kom med kort før jul.

Her afgør nævnet, på baggrund af en række anker fra naboer og organisationer til interesseområder i Nordsjælland, at regionens tolkning af Råstofloven og den følgende vejledning er helt forkert.

Skal ske før

Der bør foretages en miljøvurdering FØR områderne udpeges til interesseområder. Således lyder afgørelsen: »Da der ikke er foretaget screening/miljøvurdering af interesseområderne omfattet af råstofplanen, lider planen af en væsentlig mangel. På den baggrund ophæves og hjemvises planen til fornyet behandling i regionen«.

Den afgørelse har sendt Region Hovedstadens jurister på arbejde, fortæller Kim Rockhill (S), formand for Region Hovedstadens Miljøudvalg.

Dårlig stil

- Vi har haft en vejledning som vi har fulgt og som nu blevet underkendt. Det er hele administrationsgrundlaget for udpegning af råstofområder på landsplan, der nu rokkes ved. Man kommer med en afgørelse, som er i modstrid med de vejledninger omkring råstofloven, som vi hidtil har arbejdet ud fra. Vi er nu ved at lade vores jurister granske indholdet af afgørelsen, og hvilke konsekvenser den får. Det er jo en afgørelse, som ikke kan ankes videre, og hvis den står ved magt får den meget store konsekvenser for vores videre arbejde. Lad mig sige det på den måde,at jeg ikke finder det særligt tilfredsstillende, at en så principiel afgørelse, der har været to et halvt år unde behandling nu er blevet afgjort ved en såkaldt formandsbeslutning - endda af en stedfortrædende formand og ikke af et samlet nævn. Jeg har selv været borgmester og ved, at hvis man træffer en formandsbeslutning, så er det kun i sager, hvor man har baglandet i orden, siger Kim Rockhill, der kalder det dårlig stil, at sende en afgørelse ud fire dage før jul.

Spørgsmål om ressourcer

- I sidste ende er det jo et spørgsmål om ressourcer. Hvor mange ressourcer skal vi kaste ind i at undersøge interesseområder. Hvis der skal være større fokus på screening af interesseområder, så må vi gøre det. Men det koster altså ressourcer, siger han.

Blandt dem der i sin tid ankede råstofplan 2016 var Danmarks Naturfredningsforening, Rudolf Tegners Museum og grupper af naboer til de i planen udpegede interesseområder, herunder Helle Schultz på vegne af en gruppe omboende ved interesseområdet ved Dronningmølle. Dette område var også med i processen med at udarbejde råstofplan 2020, men blev udtaget fra listen efter en nærmere vurdering.

Områder må udgå

Helle Shultz har efter afgørelsen været i kontakt med region hovedstadens miljøsektion.

- Regionen har netop meddelt mig, at den nu efter klagenævnets afgørelse endnu ikke er afklaret med, hvordan den konkret skal forholde sig til klagenævnets afgørelse om eventuel lovliggørelse eller ny miljøvurdering af interesseområderne i råstofplanen. Jeg mener, klagenævnets afgørelse kan betyde, at et eller flere af interesseområderne i råstofplan 2020 igen må udtages af planerne, siger hun.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?