15. januar 2021
Cheflivredder John Mogensen med de to prismodtagere, 12-årige Sofie Halbye og livredder Jens Tellram-Thrane. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Cheflivredder John Mogensen med de to prismodtagere, 12-årige Sofie Halbye og livredder Jens Tellram-Thrane. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 12-årige Sofie fik heltepris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

12-årige Sofie fik heltepris
Nordsjælland - 29. juni 2020 kl. 15:58
Af Niels Jørgen Larsen

To dramatiske episoder sidste sommer på de nordsjællandske strande blev mandag markeret af Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, da man for anden gang uddelte priser for en ekstraordinær redningsindsats.

Kaj Walther-prisen er indstiftet til minde om den legendariske livredder, som i midten af 1930'erne kom til Tisvildeleje og blev en pioner for kystlivredningen, der i dag er et fælles projekt på noirdkysten mellem de tre kommuner Helsingør, Gribskov og Halsnæs. Og prisoverrækkelsen fandt sted i Tisvildeleje, hvor Kaj Walther havde sit virke som livredder og svømmelærer i mange år. Kaj Walther blev især berømmet for en redningsaktion udenfor sæsonen, da han i november 1941 reddede to personer i land efter et skibsforlis.

Noget tilsvarende præsterede livredder Jens Tellram-Thrane i juni sidste år, og for det modtog han tidligere på året medalje og 20.000 kroner fra Carnegies Belønningsfond for Heltemod - samme pris som Kaj Walther, dog uden et beløb i den størrelsesorden, modtog for sin heledåd i 1941.

Derfor fik Jens Tellram-Thrane også en anerkendelse ved arrangementet foran iskiosken i Tisvildeleje, men den rigtige prismodtager var den bare 12-årige Sofie Halbye fra Lyngby.

En juliaften sidste sommer var hun ved stranden i Hornbæk og badede sammen med en veninde og hendes storebror.

- Det blæste lidt, der var bølger, men meget lavvandet. Jeg gik i vandet med min veninde og hendes storebror, mens deres mor stod på stranden. Vi gik længere ud, men pludselig var sandet væk under os og der var høje bølger, fortalte Sofie til prisoverrækkelsen.

Det lykkedes den 11-årige pige at svømme i land, mens veninden havde problemer og broderen blev ved hende ude i vandet. Sofie fik slået alarm 112 via hendes mor, mens moderen til veninden gik ud i vandet for at redde sin datter. Det lykkedes, men da hun kom ind med datteren, besvimede hun og lå livløs i vandkanten. Der blev givet hjertemassage og kunstigt åndedræt på stedet. Moderen og datteren blev begge fløjet med redningshelikopter til Rigshospitalet, hvor de heldigvis begge kom sig og kunne udskrives dagen efter.

- Der var tale om et hestehul, og de dukker op mange steder. De badende tror de kender stedet, men det ændrer sig fra dag til dag, ssgde cheflivredder John Mogensen om hændelsen ved Hornbæk.

Samtidig med Sofies beretning fortalte Jens Tellram-Thrane, der også er livredderinstruktør, om hans meget dramatiske redningsaktion ud fra Espergærde den 15. juni 2019. Da vejret skiftede voldsomt med skybrud og havet blev sort var han alene tilbage på stranden, da han fik øje på nogle smakkejoller med ældre personer om bord, som forsøgte at komme i land.

Han så den ene kæntre og slog straks 112-alarm. I høj så gik han i venten på søredningstjeneste og helikopter ud i livreddernes lille aluminiumsjolle.

- Da jeg kom ud var der pindebrænde over alt. Jeg fik øje på en mand under en sejldug og fik trukket ham op i jollen med besvær, det var en stor mand i tungt tøj, han havde skum om munden, men trak vejret, beretter Jens Tellram-Thrane.

Inden helikopteren kom frem var det lykkedes for livredderen at få endnu en mand op i jollen, men samtidig fik han øje på løse redningsveste og signalerede til helikopteren at der var endnu to-tre mand i vandet, inden han sejlede ind med det to.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis tirsdag.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?