22. september 2020
Matthew McConaughey har sit efternavn fra sine irske forfædre. 4. november fylder han 50 år. (Arkivfoto)
Matthew McConaughey har sit efternavn fra sine irske forfædre. 4. november fylder han 50 år. (Arkivfoto)
Foto: Tim Warner/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Med cowboyhat og sydstatsaccent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med cowboyhat og sydstatsaccent

Filmen "A Time to Kill" fra 1996 blev McConaugheys gennembrud. I mange år var han mere kendt for sit udseende end sit skuespil. 4. november fylder han 50 år.

Opdateret 04. november 2019 kl. 07:02
Navne - 04. november 2019 kl. 07:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Matthew McConaughey er en af USA's store skuespillere. I så forskellige film som "Interstellar", "The Wedding Planner", "How to Lose a Guy in 10 Days" og "Dallas Buyers Club" har han haft markante roller.

I den sidste spiller han en homofobisk rodeorytter, der smittes med hiv og siden bliver syg af aids. Rollen, som kostede ham en fjerdedel af kropsvægten, spillede han så overbevisende, at han vandt en Golden Globe og blev nomineret til en Oscar.

Streamingtjenester som HBO og Netflix har gjort, at skuespillere i dag kommer ud til et større publikum end tidligere. Det gælder også Matthew McConaughey, som spiller en gådefuld drabsefterforsker i den første sæson af den populære HBO-serie "True Detective".

McConaughey, der fylder 50 år 4. november, er født og opvokset i Texas. Den dybe sydstatsaccent har han beholdt, for selv om han i dag rejser verden rundt, så er hans sjæl stadig texansk.

- Der er ingen hemmelige håndtryk, men når to texanere mødes, er der et særligt broderskab, har han fortalt.

McConaughey fik sit gennembrud i 1996 i filmen "A Time To Kill", hvor han er forsvarsadvokat for en sort mand, der er anklaget for mordet på to hvide mænd.

Præstationen bragte ham på listen over eftertragtede Hollywood-skuespillere, men trods talentet, så var de første roller bundet op på hans smukke ydre.

De krøllede lokker og det hvide smil har medvirket til, at han flere gange er kåret som verdens smukkeste og mest sexede mand af diverse blade og magasiner.

Siden har han bevæget sig væk fra de store dramafilm og krimiserier, som da han sammen med blandt andre Scarlett Johansson og Reese Witherspoon i 2016 lagde stemme til dyrene i animationsfilmen "Sing".

Det var især hensynet til sine egne tre børn, som han har med modellen Camilla Alves, der var udslagsgivende:

- Jeg ville gerne lave noget, som mine børn kunne se, og det har jeg nærmest ikke gjort de seneste ti år. Jeg har ikke tænkt mig at vise dem "True Detective" eller "Dallas Buyers Club", har han fortalt.

Men selv succesfulde skuespiller oplever bump på vejen. Som da Matthew McConaughey i 2017 spillede hovedrollen i storfilmen "The Dark Tower" baseret på Stephen Kings værk af samme navn i syv bind.

Filmen er instrueret af danske Nikolaj Arcel, men hverken danske eller amerikanske anmeldere var begejstrede. Nogle gik så langt som til at kalde den en katastrofe.

- Det her er en film, som både Arcel og McConaughey hurtigst muligt skal glemme. Og det kan sagtens lade sig gøre, skulle jeg hilse og sige, skrev en dansk anmelder.

Har debatten om sexisme taget overhånd?