29. juli 2021
Charlotte Sønderup har taget kampen op med Næstved Kommune, efter hendes 17-årige søn Oliver tilsyneladende på grund af en misforståelse pludse blev sendt hjem fra en halvlukket institution i Aarhus, hvor han ellers var glad for at være. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Charlotte Sønderup har taget kampen op med Næstved Kommune, efter hendes 17-årige søn Oliver tilsyneladende på grund af en misforståelse pludse blev sendt hjem fra en halvlukket institution i Aarhus, hvor han ellers var glad for at være. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vred mor frygter, det hele er tabt på gulvet: Oliver var mandsopdækket i halvandet år, og så blev han sat af på gaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vred mor frygter, det hele er tabt på gulvet: Oliver var mandsopdækket i halvandet år, og så blev han sat af på gaden
Næstved - 19. juli 2021 kl. 05:53
Af Robert Andersen

Fredag 28. maj blev 17-årige Oliver sat af på stien ved sin mors rækkehus. Med sig havde han en pose med tøj og et chok over pludselig at være trukket op ved rode og kørt tværs over landet.

arrow Læs også: Ny rocktradition i Fuglebjerg

Posen kunne han stille i entreen, men chokket blev siddende i halsen på den unge mand.

- Det var lidt vildt. Jeg var nærmest i chok, siger han til Sjællandske.

Nu gik det lige så godt, og det var bestemt ikke meningen, at Oliver skulle tilbage til Næstved lige nu.

Olivers mor Charlotte Sønderup var målløs, da hun opdagede, at sønnen med et var tilbage i centrum af alle de problemer, han havde forladt to år tidligere.

- Jeg tabte både næse og mund. Jeg er rystet over, at de smider det hele på gulvet, siger hun.

Oliver og hans mor bliver hvirvlet ind i en bunke papirrod og misforståelser

Forbedringsforløb

For at forstå Olivers situation skal vi tilbage til 2019. Han er på vej ud i noget rod - måske er det mere præcist at sige, at han stod i rod til halsen. Berigelseskriminalitet og et støt stigende hashmisbrug.

Politiet havde fået fat i den unge mand - endnu ikke fyldt 15 år, og dermed ikke egnet til det almindelige retssystem.

Oliver kommer for Ungdomskriminalitetsnævnet, der er placeret under Retten Næstved. Her sidder en dommer for bordenden - med sidder også politiet og de sociale myndigheder. Olivers forældre medvirkede ligeledes.

Her bliver han idømt et forbedringsforløb. To år skal det vare, og han bliver anbragt uden for hjemmet. Dommen falder 29. maj 2019, og den dato er vigtig.

Ungdomskriminalitetsnævnet træder sammen igen 20. marts og afgør, at Oliver skal anbringes på en lukket institution. Igen en vigtig dato.

Efter en god periode bliver Oliver flyttet til en delvist lukket institution - Multifunc i Aarhus. Næstved Kommune traf beslutningen. I perioder går det fremad, men der er også faser, hvor han stikker af, begår kriminalitet og ryger hash.

I dag kan han ikke helt forklare, hvorfor han stikker af - måske mest kedsomhed.

- Nej, jeg ved det ikke, siger han og bliver rød i kammen, mens hans mor fortæller, at han meget nemt bliver rastløs.

Tabt på gulvet

I rækkehuset i Næstved sidder Oliver med sin mor, mens de to små søskende drøner rundt. Ind og ud.

Charlotte Sønderup fortæller videre, mens Oliver går ud for at ryge en smøg.

Hun kontaktede Næstved Kommune for at høre, hvad der var sket, og hun skrev til Ankestyrelsen for at klage over kommunens håndtering af Oliver.

Vreden vokser i hende, for fremtiden for hendes snart voksne søn var ved tegne lidt lysere, end de kunne håbe på, og nu var det hele skudt ned.

Charlotte Sønderup er både vred, ked af det og frustreret, over den situation som er opstået, da medarbejdere i Næstved Kommune tilsyneladende fejllæser en afgørelse fra Ungdomskriminalitetsnævnet. Foto: Jens Wollesen

- Multifunc havde lavet et kæmpestort stykke arbejde, siger hun og slår fast, at hun gerne havde set, at sønnen var blevet i faste rammer i Aarhus.

Institutionen havde forventet, at Oliver i hvert fald skulle blive sommeren over, fortæller hans mor. De havde skaffet ham et praktikforløb hos en lokal tømrer i Aarhus, og Oliver skulle afslutte sine mundtlige eksamener i 10. kl. Det blev bare droppet. Bare droppet.

- Tænk på, hvad det har kostet. Multifunc er et af de dyreste steder i Danmark, siger Charlotte Sønderup.

Hvad sagde dommen?

Tilbage på Multifunc i vinteren 2021.

Oliver er svær at styre. Han stikker af, ryger hash og truer både unge og voksne, og det bliver besluttet, at han skal for Ungdomskriminalitetsnævnet igen, men i løbet af foråret retter Oliver sig, og både Multifunc, Ungdomskriminalitetsforsorgen og Næstved Kommune anbefaler, at man dropper den nye sag mod den unge mand.

- Til sidst blev jeg også glad for at være der, siger han.

Nævnet indvilger, og det er her, at roden til misforståelserne skal findes. Nævnets nye afgørelse bliver tolket på en anden måde i Aarhus og hos Næstved Kommune, end nævnet havde tænkt.

Det fremgår af dokumenter i sagen, at Ungdomskriminalitetsnævnet skriver, at dommen fra 29. maj 2019 står ved magt, og at straffen stadig er to år.

Dermed udløber den 28. maj 2021.

Problemet er bare, at Næstved Kommune, Multifunc, Ungekriminalitetsforsorgen, Charlotte Sønderup og ikke mindst Oliver tror, at der er afsagt en ny dom 20. marts 2020, og at straffen derfor først er udstået 19. marts 2022.

De er ikke enige

Misforståelsen går først op for Næstved Kommune og børne- og ungechef Thomas Carlsen, få dage før Oliver skal sendes hjem. Gode råd er dyre. Hvad skal man gøre?

Multifunc sender Oliver til Næstved i bil med to pædagoger efter aftale med Næstved Kommune og sætter ham af 28. maj på stien ved rækkehuset.

- Oliver har været mandsopdækket i halvandet år, og så sender de ham bare hjem. Jeg blev så ked af det, siger Charlotte Sønderup vredt.

Og så begynder kampen, om hvad der nu skal ske med Oliver.

Tiden går. Næstved Kommune vil placere Oliver i en lejlighed i Gelsted, hvor en medarbejder fra virksomheden Kram, skal holde øje med ham. Det modsætter Charlotte Sønderup sig. Hun mener, at det er alt for sølle et tilbud. Hun ser helst, at han kommer et sted som Multifunc. Han skal væk fra det gamle kvarter og de velkendte rødder fra fortiden.

- Han stikker jo bare af. Han kan ikke klare sig selv. Kognitivt er han som en 12-13-årig, siger hun og fortæller, at sønnen har en række diagnoser, der gør det svært at agere socialt.

Hun klager til Ankestyrelsen, som nu vurderer situationen.

Billigst eller bedst

Charlotte Sønderup frygter, at Næstved Kommune bare vil gøre det billigste og ikke det bedste for hendes søn. Et værelse i Gelsted er i hvert fald ikke ok, slår hun fast.

- Det er gået fuldstændig galt, siger hun.

Der er nu gået halvanden måned, og Oliver bor stadig hjemme hos mor, der fortæller, at Næstved Kommune ikke vil gøre mere, før Ankestyrelsen har truffet en afgørelse.

Til maj næste år bliver Oliver 18 år og er dermed myndig. Så rykker han fra Center for Børn og Unge over til jobcentret. En dag Charlotte Sønderup frygter, og hun vil kæmpe for, at Oliver får en form for efterværn.

Nu ser Charlotte Sønderup allerede tegn på, at sønnen er på vej tilbage til tiden før dommen.

Sjællandske har valgt ikke at bringe billeder af Oliver af hensyn til den unge mand.

Charlotte Sønderup har taget kampen op med Næstved Kommune, efter hendes 17-årige søn Oliver tilsyneladende på grund af en misforståelse pludse blev sendt hjem fra en halvlukket institution i Aarhus, hvor han ellers var glad for at være. Foto: Jens Wollesen

arrow Lokalråd i opløsning: Hele bestyrelsen går af
21. juli 2021 kl. 04:43 Opdateret: kl. 15:04
arrow Restauratører og politiet sender rockerne ud af byen
17. juli 2021 kl. 04:43 Opdateret: kl. 15:33
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk