23. juni 2021
Lulu Rørby (i midten) er en af de varmekunder som har meldt sig ud af fjernvarmen. Her sammen med Alex Thomsen og Louise Sandner fra foreningen Landsby Nærdemokrati. Foto: Kim Palm
gallery icon

Se billedserie

Lulu Rørby (i midten) er en af de varmekunder som har meldt sig ud af fjernvarmen. Her sammen med Alex Thomsen og Louise Sandner fra foreningen Landsby Nærdemokrati. Foto: Kim Palm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vild varmekrig: 41 husstande melder sig ud af fjernvarmeværket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vild varmekrig: 41 husstande melder sig ud af fjernvarmeværket
Næstved - 24. april 2021 kl. 04:52
Af Kim Palm

Fjernvarmekrigen når nye højder i Hyllinge og Menstrup, hvor 41 varmekunder nu officielt har meddelt, at de melder sig ud af varmeværket med virkning fra 1. juni. Udmeldelsen sker på trods af, at Næstved Kommune tilbage i år 2000 tinglyste en forblivelsespligt for samtlige 180 husstande tilknyttet Hyllinge-Menstrup kraftvarmeværk, da kommunen kom med økonomisk hjælp og lånegaranti til varmeværket.

arrow Læs også: Formand om varmekrig: Vi handler selvfølgelig på lovlig grund

Men oprørsbevægelsen Landsby Nærdemokrati, der fører an i kampen mod fjernvarmen, mener ikke de gør noget ulovligt, da de betragter sig som varmekunder og ikke som andelshavere i det lille nødlidende kraftvarmeværk.

- Vi er kunder og ikke andelshavere. Vi hæfter ikke for gælden i varmeværket, og derfor kan vi til enhver tid melde os ud, siger Lulu Rørby, én af mange utilfredse varmekunder, der har mistet tilliden til at varmeværket nogensinde bliver rentabelt.

Meldt til inkasso

Formand for Hyllinge-Menstrup kraftvarmeværk Christian Olsen Bidstrup bekræfter, at han har modtaget den kollektive udmeldelse, som han ikke mener gør noget godt for hverken Hyllinge eller Menstrup.

- Det virker hovedløst og ødelæggende, og vi har intet andet valg end at melde dem til inkasso, hvis ikke de betaler deres varmeregninger, siger Christian Olsen Bidstrup.

Hvis indbetalingerne udebliver blandt de frafaldne varmekunder, så vil det belaste værket yderligere økonomisk og varmeværket må derfor udvide kassekreditten for at holde værket ovenvande for de resterende varmekunder, forudser formanden.

- Det er en helt umulig tanke bare at lukke for varmen uden at anvise et alternativ. Hvad med skolen, Centergården, Menstrup Kro og hjemme hos fru Jensen? Hvor skal de få varme fra? Jeg forstår simpelthen ikke, hvad de har gang i, siger Christian Olsen Bidstrup og henviser til to tidligere retslige afgørelser, der viser at man ikke kan melde sig ud af et varmeværk, når der er tinglyst en forblivelsespligt.

Ingen indflydelse

Varmeværkets bestyrelse fastholder stadig, at der bliver indkaldt til generalforsamling, når corona-restriktionerne er ophævet. Her får andelshaverne mulighed for selv at afgøre varmeværkets skæbne, enten videreførelse med en billigere varmekilde end gas, eller lukning af værket.

- Hvis de 41 husstande har meldt sig ud, så fraskriver de sig også retten til indflydelse på generalforsamlingen. Det må blive konsekensen, siger Christian Olsen Bidstrup.

I sidste uge var borgmester Carsten Rasmussen (S) inviteret til Hyllinge for at blive klogere på, hvad der foregår i kommunens sydvestlige hjørne. Han lyttede til kritikken, men fastslår samtidig, at kommunen ikke vil handle hen over hovedet på varmeværkets bestyrelse.

- Vi kan ikke bare tromle en demokratisk valgt bestyrelse. Det vil være helt uhørt, siger borgmesteren.

Trækker området ned

Han efterlyser sammenhold i Hyllinge - i stedet for splid, for hele debatten er med til at trække området ned, mener kommunens politiske førstemand.

- I gamle dage brugte man aviser til at pakke fisk ind, og gårsdagens nyheder var nemme at glemme. I dag lagres det hele på nettet og når jeg googler Hyllinge, så popper de første 20 artikler op om varmekrig og ballade. Det er ikke ligefrem med til at fremme bosætningen i hverken Hyllinge eller Menstrup, siger borgmesteren,

Den gennemsnitlige varmepris i Hyllinge er godt 20.000 kroner om året og er dermed blandt landets dyreste fjernvarmeværker.

arrow Lille varmeværk i Folketinget: DF vil slippe forbrugerne fri
14. april 2021 kl. 04:37 Opdateret: kl. 16:19
arrow Voldsom varmekrig i landsby: Oprørere vil ud af fjernvarmen
07. marts 2021 kl. 08:07 Opdateret: kl. 17:03
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk