25. april 2019
Landsbyen var stedet,  hvor Marcus mormor gik på høje hæle i Næstveds natteliv. Foto: Kim Palm
gallery icon

Se billedserie

Landsbyen var stedet, hvor Marcus mormor gik på høje hæle i Næstveds natteliv. Foto: Kim Palm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi gik aldrig i byen om torsdagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi gik aldrig i byen om torsdagen
Næstved - 06. januar 2019 kl. 17:14
Af Marcus Hedegaard Larsen & Jonas Kruse Lauridsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I anledning af Næstved gymnasiums 75 års jubilæum har Sjællandske bedt en række elever fra 2. g skrive et essay om livet i Næstved set med unge øjne. Her en fornøjelig beretning om, hvordan det gik for sig i nattelivet, da Marcus mormor gik i byen.

De nyplukkede markblomster lyser op i vindueskarmen i den lille lejlighed på Præstøvej i Næstved. Billeder af Marcus som barn hænger flere steder omkring på væggene. Det store bornholmerur larmer i baggrunden. Jytte sidder klar til vores spørgsmål. Hun er født og opvokset i Næstved, så vi regner med, at hun har de svar, vi leder efter.

- Hvor tog man hen i Næstved, når man skulle "i byen?, starter vi med.

- For de flestes vedkommende var det "Landsbyen", som var det allermest populære sted i sin tid, fortæller Marcus 70-årige mormor.

Det giver god mening i vores ører, eftersom vi allerede vidste, at et diskotek ved navn "Landsbyen" har ligget i Næstved, nemlig det nuværende Crazy Daisy. Det er imponerende, hvor lang tid et sådant sted kan holde sig selv i live, selvom det i dag har et andet navn. I dag er Næstved by jo fyldt med forskellige steder, hvor man kan få en lille en eller danse solen sort. Mon det var noget, man gjorde hver weekend, ligesom man gør nu?

- Var det udelukkende for unge og voksne over 18, eller havde I også det såkaldte 16+? Altså at unge under 16 også kan være en del af det spændende natteliv i Næstved? er vores næste spørgsmål.

- 16+? Nej, det kan jeg forsikre dig om, der ikke var noget som helst af. Ikke noget, vi i min vennegruppe har været med til i hvert fald. Nej, det var udelukkende voksne mennesker, der rendte rundt i byen om natten, fortæller Jytte.

Nu til dags er Næstveds natteliv præget af "Små sure" og Crazy Daisys buldrende højtalere. Unge mennesker står flere timer i kø i bidende kulde en torsdag aften i januar for at kunne komme ind til 16+ for (mindst) 100 kr. pr. næse.

Nutidens unge tænker måske mere på, hvor meget deres mave kan holde til, at de drikker, inden de bliver mødt af dørmanden, som beder dem om at smide deres halvt tømte shots-flaske, end de gør på at skulle i skole næste morgen.

- Handlede alt om at drikke i din tid, og kunne I også finde på at gøre det en helt almindelig torsdag? afslutter vi vores interview.

- Under ingen omstændigheder en almindelig torsdag! Det var jo ikke bare sådan lige at komme hjem igen. Der kørte ikke busser døgnet rundt, forklarer Jytte.

Efter vores interview står det lidt mere klart, hvilke ændringer der er sket mellem de to generationer og deres byture. Det ser umiddelbart ud til, at unge der går i byen, bliver yngre, og der er kortere mellem byturene. Hvordan kan det være? Måske har forældrene valgt at give deres unge børn længere snor med hensyn til alkohol og byture?

Og hvorfor har unge mennesker så travlt med at komme ud at gå i byen, lige så snart de bliver gamle nok, og så endda også, før de er gamle nok? Er det bare, fordi det er en mulighed? Selvom de godt ved, det ikke er det bedste for deres skolegang, døgnrytme og helbred.

Når forældre lader deres små guldklumper gå i byen som 15-årige, er det ikke sjældent, man hører:

Jeg kan da godt huske, hvordan det var at være ung, er næsten brugt som en undskyldning. Men var det nu også sådan, tingene foregik dengang?

Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk