21. september 2021
Modular Shapes skabt af Jonas Niedermann, glasmester på Holmegaard Værk, er udvalgt til Glasbiennalen på Bornholm. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Modular Shapes skabt af Jonas Niedermann, glasmester på Holmegaard Værk, er udvalgt til Glasbiennalen på Bornholm. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Velkommen på forsiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Velkommen på forsiden
Opdateret 10. september 2021 kl. 13:06
Næstved - 09. september 2021 kl. 13:35
Af Helle Hansen

Når Glasbiennalen på Bornholm åbner her i weekenden, så er det med Holmegaard Værks glaspuster Jonas Niedermanns værker Modular Shapes på plakaten og på forsiden af kataloget.

- Fordi det er et visuelt stærkt værk, forklarer Susanne Jøker Johnsen, glaskunstner og udstillingschef på Det Kongelige Akademi, som er tovholder på den europæiske Glasbiennale.

Her vises værker af i alt 62 glaskunstnere, to kunstnere fra hver af de 31 deltagende europæiske lande. Alle værker er nøje udvalgt af en kuratorgruppe med syv medlemmer.

Fornem pris

Til daglig arbejder Jonas Niedermann sammen med hyttemester Bjørn Friborg i glasværkstedet på Holmegaard Værk i Fensmark, hvor han puster det glas, der nu laves på værkstedet. Det er ofte andre kunstneres værker, han her hjælper med at få vækket til live:

- Man vokser også med de ting, man laver for andre, og det er et super spændende sted at være, siger han, der så laver sine egne ting i fritiden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jonas Niedermann med et af beviserne på, at han i foråret vandt den prestigefyldte BKV-preis i Bayern. Fotos: Helle Hansen

Som Modular Shapes der nu er med på Glasbiennalen og i foråret sikrede Jonas Niedermann den tyske BKV-Preis i en konkurrence for kunstnere under 35 år arrangeret af det bayerske håndværks råd, hvor han bliver rost for den usædvanlige måde at skabe et glaskunstværk på.

- Det betyder noget i miljøet at vinde den pris. Det åbner nogle døre, siger 30-årige Jonas Niedermann, der er fra Schweiz men i dag er glad for at bo i Næstved sammen med sin kæreste.

Artiklen fortsætter under artiklen.

Jonas Niedermann med nogle af hans værker ude på Holmegaard Værk.

Nyskabende

På biennalen på Bornholm er det det rene glas, men til gengæld er her ingen aldersbegrænsning:

- Det er de mest nyskabende glaskunstnere, som er udvalgt til at deltage, siger Susanne Jøker Johnsen. Jonas Niedermann er da også meget glad for at være inviteret til at være en del af denne European Glass Context 2021, da han hele tiden arbejder på at skubbe grænserne for, hvad det er muligt at lave i glas både hvad angår former, tekstur og materiale. Den røde glastråd er, at han altid prøver noget nyt og vildt, når han kaster sig over årets nye projekt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hvorfor lave mere af det samme, hvis man kan skubbe lidt til grænserne og lave noget nyskabende. Jonas Nidermanns seneste projekt er disse korallignede tingester.

Under et artist in residence ophold på Bornholm fra september 2019 til februar 2020 udviklede han serien Floating Lines, hvor han arbejdede med dybde og form.

Kompliceret

- Det var også på Bornholm, at jeg udviklede Modular Shapes. Det tog mig fire måneder at finde ud af, hvordan jeg kunne få de tre dele til at smelte sammen i et objekt, siger han, da Sjællandske mødes med ham på Holmegaard Værk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Modular Shapes er både på plakaten, forsiden af kataloget og invitationen til Glasbiennalen.

- De har været meget mere komplicerede at lave end Floating Lines. De har været meget svære at forme, siger han. Det har været noget med at puste glasset, skære det til, når det er koldt og sætte det sammen med andre dele, når det er varmt. Modular Shapes er inspireret af lys, farve og dybde.


Artiklen fortsætter under billedet.

I 2018 og 2019 arbejdede han med Floating Lines.

- Det kræver noget helt specielt værktøj at kunne skære i glasset på den måde, siger han, der altid godt kan lide at prøve nye ting.

- Jeg har altid brugt mine lommepenge på at købe glas, siger han med et smil, da han har været fascineret af glas, siden han som otte-årig besøgte Ittalas glashytte i Finland sammen med familien.

Efter han blev færdiguddannet glaspuster, har han rejst meget rundt.

Jonas Niedermann er udvalgt som den ene deltager fra hjemlandet Schweiz, mens en anden kunstner med tilknytning til Holmegaard Værk, Maria Koshenkova, er den ene af Danmarks to repræsentanter på øen. De deltager begge i kategorien unikke mesterværker og moderne værker.

Jonas Niedermann
  • 30-årige Jonas Noël Niedermann er fra St. Gallen i Schweiz.
  • Ved et besøg på Ittalas glasværksted i Finland i en alder af otte år, blev han dybt fascineret af glas, og allerede i en alder af 16 år begyndte han i læres om galspuster.
  • 2007-2010 var han i lære som glasmager på en glasskole i Bayern, hvor han lærte at puste glas i forme.
  • 2011-2012 studerede han ved brugskunstkolen i Schweiz, inden har rejste rundt og lærte forskellige teknikker på forskellige glasskoler i USA.
  • Han har blandt andet arbejdet hos Berengo Studio på glasøen Murano ved Venedig og for nogle af de bedste danske glaskunstnere som Møhl-Drivsholm og Backhaus-Brown.
  • Han har haft en del soloudstillinger i hjemlandet og har deltaget i en del gruppeudstillinger rundt om i Europa.
  • September 2019-februar 2020 var han artist in residence på Bornholm, og startede så i marts 2020 som glasmester på Holmegaard Værk.
  • Man kan læse mere om ham og hans værker på hjemmesiden jonasnoelnidermann.com og mere om biennalen på europeanglasscontext.com

- Nu bliver vi lidt her. Der findes ikke mange steder i Europa, som kan måle sig med mulighederne her på Holmegaard Værk. Holmegaard er helt oppe i toppen af listen over de bedste glasværksteder, siger han, der senest har arbejdet med nogle koralagtige værker, hvor glasstykker vokser ud af »moderklumpen«.

To repræsentanter

Men nu gælder det Modular Shapes på Glasbiennalen på Bornholm, som åbner lørdag den 11. september, hvor der også uddeles priser til to markante kunstnere.

Udstillingen kan ses frem til og med den 21. november. Værkerne er fordelt på Bornholms Kunstmuseum i Gudhjem og Grønbechs Gård i Hasle.

Maria Koshenkova, som har fået lavet nogle af hendes nyere værker i værkstedet på Holmegaard Værk, er også udvalgt som deltager på biennalen. Foto: Henriette Sabroe Ebbesen

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk