24. januar 2019
Skolebestyrelsen på Holmegaardskolen, med Thomas Jensen (tv.) i spidsen som formand, skal torsdag beslutte, om de ønsker at oprettes en 0. klasse i både Holme-Olstrup og Toksværd. Billedet her stammer fra en demonstration mod den ny skolestruktur tilbage i september 2015. Foto: Anders Ole Olsen
Skolebestyrelsen på Holmegaardskolen, med Thomas Jensen (tv.) i spidsen som formand, skal torsdag beslutte, om de ønsker at oprettes en 0. klasse i både Holme-Olstrup og Toksværd. Billedet her stammer fra en demonstration mod den ny skolestruktur tilbage i september 2015. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Uvished om antallet af 0. klasser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uvished om antallet af 0. klasser
Opdateret 14. januar 2018 kl. 10:31
Næstved - 14. januar 2018 kl. 10:15
Af Mia Than West
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er indskrevet 686 elever til de kommende 0. klasser på Næstved Kommunes seks folkeskoler. Tallet inkluderer også de 22 elever, der skal gå endnu et år i 0. klasse.

Til sammenligning var der sidste år indskrevet 744 elever og 53 børn, der fik bevilget udsat skolestart i skoleåret 2017/2018. Der er dermed i år indskrevet 58 færre børn til de kommende børnehaveklasser. Årsagen er ifølge formand for Børne- og Skoleudvalget, den radikale Lars Hoppe Søe, at der i år ikke er lige så mange børn.

- Det er en lille årgang. Det stigende børnetal slår ikke igennem endnu, siger formanden til avisen.

Fordelingen af 0. klasser på folkeskolerne i Næstved er til orientering på Børne- og Skoleudvalgets møde mandag. Det er endnu uvist, om eleverne bliver fordelt på 31 eller 32 børnehaveklasser.

Lige som sidste skoleår er der igen uvished om fordelingen af 0. klasser på Holmegaardskolen, afdeling Holme-Olstrup og afdeling Toksværd. Her er der på nuværende tidspunkt indskrevet blot 11 elever til 0. klasse på afdeling Holme-Olstrup og det samme antal elever til afdeling Toksværd.

Ifølge styrelsesvedtægten skal der være minimum én klasse pr. årgang fra 0.-6. klasse på både afd. Toksværd og afd. Holme-Olstrup. Det er op til skolebestyrelsen, om de vælger at søge dispensation og kun oprette en enkelt 0. klasse på en af de to afdelinger.

- Den beslutning ligger hos dem. Det blander vi os som udgangspunkt ikke i. To klasser på 11 elever er nødvendigvis ikke hensigtsmæssigt. Der er ingen tvivl om, at så få i en klasse gør, at der skal være drøftelser omkring det, siger Lars Hoppe Søe og fortsætter:

- 22 elever i en klasse er en rigtig fin størrelse. Det er en god snak at rejse i en skolebestyrelse, og jeg vil spændt vente på, hvad de beslutter.

Formand for skolebestyrelsen på Holmegaardskolen, Thomas Jensen, skal sammen med resten af bestyrelsen på deres møde torsdag den 18. januar forsøge at blive enige.

Sidste år endte det med, at der blev oprettet en klasse på både afdeling Holme-Olstrup og afdeling Toksværd med henholdsvis ni og 17 elever. Om det også bliver tilfældet i år, må tiden vise.

- Jeg kan endnu ikke sige noget på skolebestyrelsens vegne, da vi ikke har drøftet det endnu. Vi er ikke blevet præsenteret for de egentlige tal, fortæller Thomas Jensen, der dog ikke er overrasket over, at det ikke lige frem vrimler med børn i Toksværd og Holme-Olstrup.

- Det ved vi godt, konstaterer han.

Som udgangspunkt kan der i Næstved Kommunes folkeskoler være 28 elever i en klasse. I særlige tilfælde eller kortere perioder kan der være 29 elever. Skolerne får ekstra penge til de klasser, som er mere end 24 elever.

Det koster omkring 700.000 kr. at oprette en 0. klasse, og skolerne får tildelt penge i forhold til antallet af klasser, der oprettes. Hvis skolebestyrelsen på Holmegaardskolen beslutter kun at oprette en enkelt 0. klasse på enten afdeling Holme-Olstrup eller afdeling Toksværd, så bliver der dermed flere penge til andre ting.

- Så får det samlede skolevæsen en bedre økonomi. Det vil komme alle skoler til gode, erklærer Lars Hoppe Søe.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk