4. august 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unge håndværkere fandt menneskeknogler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unge håndværkere fandt menneskeknogler
Opdateret 25. maj 2021 kl. 11:05
Næstved - 25. maj 2021 kl. 11:00
Af Jan Jensenjan.jensen@sn.dk

Først troede de, at det var nogle træstykker, der kom frem under opbrydningen af gulvet. Men så dukkede der en knogle frem, der overbeviste murerlærling Patrik Rasmussen og arbejdsmand Mikkel Pasciak om, at det var knogler fra et menneske, der lå mellem betonstykkerne.

arrow Læs også: 15 sommerkoncerter på Grønnegades Kaserne

- Vi skyndte os at ringe til vores formand, for at høre, hvad vi skulle gøre, siger Patrick Rasmussen.

Formanden kontaktede Museum Sydøstdanmark, og herfra rykkede arkæolog Tim Aunkilde hurtigt ud til Høje Plads i Næstved, hvor bygningen der i sin tid husede kasernens gamle infirmeri i øjeblikket gennemgår en tilbundsgående renovering.

Artiklen fortsætter under billederne

De jordiske rester af flere personer blev blandet sammen under fordelingen af sandet, inden gulvet blev støbt til infirmeriet på Høje Plads for cirka 150 år siden. Her ses resterne fra et kranium og en rygsøjle. Foto: Jan Jensen

Flere personer i sandet

Grønnegades Kaserne er opført hus for hus fra 1799 til cirka 1888. Den er beliggende dér, hvor Mogenstrup sandås ender i Næstved. Arkæolog Tim Aunkilde ligger på knæ i et tykt og løst lag sand.

De to ungersvende lytter med, mens Næstveds historie genfortælles omkring et fund af skeletrester fra mindst fire mennesker bliver blottet.

Der ses en kæbe med et fint bevaret tandsæt samt en rygsøjle, der spottes af det trænede øje. Den ser ud til at være rimelig intakt.

Arkæolog Tim Aunkilde er nødt til at bruge en støvsuger for at få knoglerne fri. Her studerer han et lårben for skader, som kan stamme fra det store slag ved Næstved i 1259. På billedet ses også Patrick Rasmussen og Mikkel Pasciak (th) som fandt de første knoglerester, da de brød gulvet op. Foto: Jan Jensen

Gulv støbt ovenpå knogler

- Man skal bare vibrere lidt med hånden i overfladen, så er der knoglegaranti, konstaterer Tim Aunkilde og peger på en kasse, der allerede er fyldt.

Der er tale om rester af knogler. Arkæologen forklarer, at alt tyder på, at man udmærket har vidst, at der var knogler i sandet, da gulvet i infirmeriet blev støbt.

- De er flyttet rundt - det kan man se. Jeg har fundet et hul, som virker gravet til at læsse nogle knoglerester ned i, da man jævnede sandet ud, lyder det.

Det rene snit på denne lårbensknogle kan tyde på, at personen - en kvinde - døde som følge af den skade. Foto: Jan Jensen

Øvelokaler renoveres

Fortiden kommer helt tæt på i den gamle smukke bygning, der indtil for nylig udgjorde øvelokaler for lokale bands. De vender tilbage, når lofter, vægge og gulve er renoveret, og arbejdet bliver nu "forstyrret" af de lidt makabre fund, fra et stort blodigt slag ved Næstved.

Mikkel Pasciak synes, at arbejdsdagen pludselig er blevet lidt mere spændende. Menneskeknogler skærper sanserne hos arkæolog Tim Aunkilde. Det er noget andet end at finde potteskår.

Tegn på kamp

- Jeg tror, vi skal tilbage til 1259. Det er mit bedste bud. Der var 1.800 bønder der omkom ved det store slag i Næstved. De mange lig er skaffet af vejen her, hvor det har været let at grave, siger Tim Aunkilde.

Han lirker en lårbensknogle fri af sandet. Den har tilhørt en kvinde, og knoglen er skåret over med et rent snit. Det kan tyde på, at det stammer fra et våben og dermed være det, der tog livet af kvinden.

Nådesløst begravet

Tim Aunkilde håber, at finde spor i sandet, der kan fastslå, at det er de dræbte bønder fra det store slag i Næstved, som ligger nådesløst begravet som uønskede og ligegyldige personer.

Der er tidligere fundet en massegrav med rester af knogler fra 60 mennesker, der forbindes med det blodige slag.

Det fund blev gjort, da man anlagde skatepladsen - blot et stenkast fra det gamle infirmeri på Høje Plads.

Knogleresterne hober sig op under sandet i det gamle infirmeri på Grønnegades Kaserne. Foto: Jan Jensen

arrow Samarbejde viser vej til nye forestillinger
21. juni 2021 kl. 16:02 Opdateret: kl. 13:04
arrow 4.b bygger balladepladser efter idé fra gavlmalerier
10. juni 2021 kl. 15:47 Opdateret: kl. 15:53
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk